top of page

Onze gids voor alopecia androgenetica behandeling

Ontdek de essentie van alopecia androgenetica behandeling. Voor velen is haarverlies een bron van zorgen en onzekerheid. Gelukkig biedt de moderne geneeskunde verschillende behandelingsopties voor alopecia androgenetica, een aandoening die vaak erfelijk bepaald is en haaruitval veroorzaakt. Leer meer over effectieve benaderingen om haarverlies te beheren en je zelfvertrouwen terug te krijgen.


Alopecia androgenetica, ook wel bekend als erfelijke kaalheid, is een medische aandoening waarbij haarverlies optreedt. Zoals de naam al aangeeft, is erfelijkheid een belangrijke factor. In je genetische code ligt vast dat je op een bepaald punt in je leven te maken krijgt met dunner wordend haar en haaruitval. Helaas is het verloop van alopecia androgenetica zelden positief: als je niets doet zullen je haren geleidelijk steeds dunner worden, resulterend in dunbehaarde of kale plekken.


Alopecia androgenetica bij vrouwen

Alopecia androgenetica bij mannen

Genetische oorsprong en mechanismen van alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica, een genetisch bepaalde aandoening, vormt een van de meest voorkomende haarafwijkingen. Ook bekend als 'erfelijke kaalheid', treft het ongeveer 50% van de vrouwen na de menopauze en 80% van de mannen vanaf de leeftijd van 16 jaar.


Het typerende kenmerk van alopecia androgenetica is de aanwezigheid van dunner wordend haar, waardoor de hoofdhuid zichtbaar wordt. Bij vrouwen wordt dit vaak het eerst zichtbaar langs de middenscheiding, terwijl bij mannen de inhammen en de kruin getroffen worden. De leeftijd waarop alopecia androgenetica zich manifesteert, varieert van persoon tot persoon, maar bij de meeste vrouwen begint dit rond de leeftijd van 30 jaar en bij mannen rond 16 jaar.


Blijvend haarverlies bij alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door specifieke eiwitten aanwezig op haarzakjes van mensen met deze aandoening, maar afwezig bij anderen. Deze eiwitten fungeren als ideale receptoren voor het hormoon DHT (dihydrotestosteron). Wanneer DHT zich bindt aan deze eiwitten, krimpt het haarzakje, wat resulteert in de productie van dunner haar dat sneller uitvalt.


Alopecia androgenetica behandeling: de methoden

Voor een duidelijk overzicht van beschikbare alopecia androgenetica behandeling, hebben we de meest bekende en effectieve methoden in een tabel gerangschikt. Elke methode is geëvalueerd op criteria zoals effectiviteit en bijwerkingen. Verdere details over elke behandelmethode zijn te vinden onder de tabel.


Erfelijke kaalheid en behandelmethodes

TRIX Basic Alpha: voedingssupplement met natuurlijke ingrediënten

TRIX Basic Alpha is al meer dan 20 jaar beschikbaar op de markt en wordt ten zeerste aanbevolen door huisartsen en dermatologen. Dit voedingssupplement, samengesteld uit 100% natuurlijke ingrediënten, staat bekend als dé oplossing bij haarverlies. Belangrijke ingrediënten zoals saw palmetto en biotine zijn opgenomen in de formule. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze stoffen een positief effect hebben op haargroei en haaruitval kunnen tegengaan.


Effectiviteit:

Hoewel de effectiviteit een score van 5/10 krijgt, is het belangrijk op te merken dat voedingssupplementen over het algemeen minder krachtig zijn dan medicijnen zoals dutasteride. Desondanks heeft TRIX Basic Alpha wel bewezen haaruitval te remmen, wat een uitkomst kan zijn voor mensen die geen medicatie willen of kunnen gebruiken.


TRIX Basic Alpha kan worden gecombineerd met Minoxidil 5% en anticonceptiepillen zoals Yasmin, Diane of Yaz, om de effectiviteit te verhogen.


Bijwerkingen:

Er zijn geen bijwerkingen gemeld bij het gebruik van TRIX Basic Alpha.


Geschiktheid voor geslacht en dieet:

Dit voedingssupplement is geschikt voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Bovendien is het ook geschikt voor vegetariërs, veganisten, mensen met lactose-intolerantie en personen met glutengevoeligheid.


Hoe te verkrijgen:

TRIX Basic Alpha is verkrijgbaar bij Dermatheek.


Finasteride 1,25 mg: geneesmiddel voor haargroei

Dit geneesmiddel werd bij toeval ontdekt tijdens onderzoek naar prostaatverkleining. Oorspronkelijk was het onderzoek gericht op het effect van finasteride op prostaatgrootte, maar verrassend genoeg werd ook een toename in haargroei bij sommige deelnemers met erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) opgemerkt.


Na deze opmerkelijke bevindingen heeft de farmaceutische industrie verder onderzoek verricht naar finasteride. Het bleek dat de toename in haargroei verband hield met het remmen van de vorming van dihydrotestosteron (DHT) uit testosteron, dankzij het remmen van het enzym 5-alpha-reductase type 1 en type 2.


Wat doet finasteride?

Het remt specifiek de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 2, waardoor de productie van DHT afneemt en haarzakjes minder krimpen. Hierdoor kunnen haarzakjes herstellen en weer sterker, langer haar produceren. Uit onderzoek blijkt dat een dagelijkse dosis van 1,00 - 1,25 mg de beste resultaten oplevert.


Effectiviteit:

Finasteride scoort een 7/10 voor effectiviteit, wat aangeeft dat het een effectief middel is, zij het iets minder krachtig dan dutasteride. Finasteride richt zich alleen op het reduceren van 5-alpha-reductase type 2, terwijl dutasteride zich ook richt op type 1.


Bijwerkingen:

Bij 0,1 - 1,0% van de gebruikers zijn bijwerkingen gemeld, waaronder stemmingswisselingen, verminderd libido, erectiestoornissen en ejaculatiestoornissen. Deze zelden voorkomende bijwerkingen verdwijnen doorgaans ook weer na stopzetting van het geneesmiddel.


Geschiktheid voor geslacht en leeftijd:

Finasteride mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, en mag niet worden voorgeschreven aan mannen jonger dan 18 jaar.


Hoe te verkrijgen:

Finasteride is verkrijgbaar op doktersrecept via de apotheek.


Dutasteride 0,15 mg

Het voorschrift van dutasteride is off-label. Off-label betekent dat het een geregistreerd geneesmiddel is voor een bepaalde toepassing, maar wordt voorgeschreven voor een andere toepassing. Dit geneesmiddel is, net als finasteride, per toeval ontdekt tijdens een onderzoek naar het verkleinen van de prostaat. Toentertijd werd er een onderzoek opgezet om te kijken of dutasteride invloed had op de grootte van de prostaat. De uitkomst was dat de prostaat van de deelnemers inderdaad kleiner werd. Daarnaast werd onverwachts vastgesteld dat de haargroei van sommige deelnemers toenam. Deze groep deelnemers bestond uit mensen die allemaal belast waren met erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica).

 

Naar aanleiding van dit opmerkzame resultaat heeft de farmaceutische industrie onderzoek gedaan naar de werking van dutasteride. De toename in haargroei blijkt te maken te hebben het het remmen van de de vorming van het hormoon dihydrotestosteron (DHT) uit testosteron onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase type 1 en type 2.

 

Wat doet dutasteride?

Het remt de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 1 en type 2. Hierdoor wordt er in het lichaam vrijwel geen DHT gevormd waardoor de haarzakjes vrijwel niet krimpen. Zo kunnen de haarzakjes herstellen en weer sterkere, langere haren produceren. De tweede vraag die uit het onderzoek naar boven kwam was: wat is de optimale dosering bij alopecia androgenetica? Hieruit is gebleken dat bij een dosering van 0,15 mg per dag de beste resultaten worden behaald.

​

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 9/10. Deze score geeft aan dat dutasteride het meest effectieve middel is bij erfelijke kaalheid. Het is effectiever dan finasteride doordat het de aanmaak van zowel 5-alpha-reductase type 1 als 5-alpha-reductase type 2 remt.

 

Bijwerkingen

Bij 0,1 – 1,0% van de gebruikers is gemeld: impotentie, verminderde libido, ejaculatiestoornissen (incl. verlaagd spermavolume) en gynaecomastie. De zelden voorkomende bijwerkingen verdwijnen doorgaans zodra de inname van het geneesmiddel wordt gestopt.

​

Man/vrouw

Dutasteride mag niet worden voorgeschreven aan zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Dutasteride mag niet voorgeschreven worden aan mannen tot 18 jaar.

​

Hoe te verkrijgen

Dutasteride is verkrijgbaar op doktersrecept via de apotheek.


Minoxidil 5%

Minoxidil is een lotion die op een droge hoofdhuid aangebracht dient te worden. Het middel werd oorspronkelijk gebruikt om de vaten te verwijden bij patiënten met een hoge bloeddruk. Hierbij werd opgemerkt dat de haargroei van mensen met alopecia androgenetica werd bevorderd. De precieze werking berust op het verwijden van de bloedvaten naar de haarzakjes. Door de bloedvaten te verwijden kan het haarzakje meer bouwstoffen opnemen die nodig zijn voor de productie van haren. Het gekrompen haarzakje neemt hierdoor toe in volume en kan weer sterkere, langere haren produceren.


Effectiviteit

De effectiviteit scoort 3,5/10. Deze score geeft aan dat het redelijk effectief middel tegen haaruitval is. Het is het enige middel op de lijst dat als lotion wordt aangebracht op de huid.

Kan gecombineerd worden met TRIX Basic Alpha en Yasmin, Diane, Yaz-pil voor een verhoogde effectiviteit.

 

Bijwerkingen

Bij meer dan 10% van de gebruikers wordt hoofdpijn gemeld. Vaak wordt dit veroorzaakt door een te hoge dosering. Bij 1 – 10% van de gebruikers wordt gemeld: lokale irritatie, zoals huidschilfering, droge huid, branderig gevoel, jeuk, roodheid, huiduitslag, acneïforme dermatitis, hypertrichose (op andere plaatsen dan aangebracht), dyspneu, depressie, spierpijn.


Bijwerkingen die kunnen ontstaan door het aanbrengen van te veel lotion: hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn. Verhoogde zichtbaarheid van gezichtsbeharing. Haren boven de lip en haren op de kin kunnen langer en dikker worden.

​

Man/vrouw

Minoxidil 5% is geschikt voor mannen en vrouwen met een gezonde en onbeschadigde hoofdhuid.

​

Hoe te verkrijgen

Minoxidil is verkrijgbaar op doktersrecept via de apotheek of op internet.


LET OP: minoxidil heeft een korte houdbaarheid. De apotheek maakt minoxidil vers aan. Bij een aankoop via internet kan het product al lang op de schappen hebben gestaan.


Yasmin-, Diane-, Yaz-pil

Dit zijn anticonceptiepillen. Naast hun werking als voorbehoedsmiddel hebben ze een tweede werking waar de meeste vrouwen niet van op de hoogte zijn: haargroei stimuleren. Dit komt doordat deze drie anticonceptiepillen een bijzonder antiandrogeen hebben. Dit antiandrogeen zorgt er namelijk voor dat het hormoon dihydrotestosteron (DHT), de oorzaak van haaruitval bij mensen met alopecia androgenetica, niet kan binden aan de haarzakjes. Het antiandrogeen bindt zelf namelijk aan de haarzakjes waardoor er simpelweg ‘geen plek’ meer is voor DHT.

 

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 3/10. Het is met name geschikt voor vrouwen die al een anticonceptiepil gebruiken. Zij kunnen eenvoudig overstappen op een van deze drie anticonceptiepillen.

 

Kan gecombineerd worden met TRIX Basic Alpha en Minoxidil 5% voor een verhoogde effectiviteit.

​

Bijwerkingen

Bij 1 – 10% van de gebruikers wordt gemeld: depressieve stemming, emotionele labiliteit. Hoofdpijn. Misselijkheid. Menstruatiestoornissen, doorbraakbloedingen (vooral tijdens de eerste maanden van het gebruik), pijnlijke of gevoelige borsten, fluor vaginalis, vaginale candidiasis.

 

Man/vrouw

Geschikt voor vrouwen, niet voor mannen.

​

Hoe te verkrijgen

Op doktersrecept via de apotheek.


Hair Fibers

Een cosmetisch product dat optisch dikker haar geeft. De minuscule vezels strooi je met behulp van een strooibus over de dunbehaarde plekken. De kleine vezeltjes hechten zich door statische elektriciteit aan je haar en camoufleren ook de hoofdhuid op dunbehaarde plekken. De fibers doen hun werk totdat je het haar wast of grondig borstelt.

​

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 9/10. Dit cosmetisch product geeft zeer goede resultaten bij mensen waarvan het haarverlies nog niet in een ver stadium verkeert.

​

Kan gecombineerd worden met TRIX Basic Alpha, dutasteride en finasteride.

​

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen gemeld.

​

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen van iedere leeftijd.

​

Hoe te verkrijgen

Trix Basic Fibers bij Dermatheek.


Haartransplantatie

Een haartransplantatie is een behandeling waarbij haren, groeiend op het achterhoofd, worden getransplanteerd naar dunbehaarde plekken elders op het hoofd. De haren op het achterhoofd zijn namelijk niet gevoelig voor DHT en groeien altijd in een normale haarcyclus. Mensen die een haartransplantatie ondergaan combineren dit vaak met het gebruik van geneesmiddelen of voedingssupplementen.

​

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 7,5/10. Bij mannen zullen de haren die getransplanteerd zijn van het achterhoofd naar de dunbehaarde plekken zullen niet versneld wisselen en uitvallen. Alle overige haren zullen dit wel doen, omdat de oorzaak ervan (binding DHT aan haarzakjes) niet opgeheven is. Als je de oorzaak van het haarverlies niet aangepakt, dan gaat het proces van kaal worden gewoon door. Om dit proces te remmen wordt sterk aangeraden om een haartransplantatie te combineren met geneesmiddelen of voedingssupplementen zoals TRIX Basic Alpha, dutasteride of finasteride.

 

Bijwerkingen

Mogelijke nabloedingen en infecties. Mogelijk langzaam herstel van de hoofdhuid. Kans op afstoting van de implantaten.

​

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen.

​

Haarwerk

Een haarwerk, in de volksmond een pruik, is een cosmetische oplossing. Hiervoor wordt vaak gekozen door mensen waarbij het haarverlies in een (te) ver stadium verkeert. Voor het vervaardigen van een haarwerk wordt zowel natuurlijk haar als synthetisch haar gebruikt. Je kunt een haarwerk zien als een kunstmatig kapsel die de verloren haren vervangt. De meeste haarwerken bedekken het gehele hoofd, maar er bestaan ook haarwerken die alleen bepaalde plekken van je hoofd bedekken. Dit worden haaraanvullingen genoemd.

 

Effectiviteit

De effectiviteit scoort 9/10. Een goed vervaardigd haarwerk is vrijwel niet te onderscheiden van een normaal kapsel.

​

Bijwerkingen

Jeuk en irritatie van de hoofdhuid.

​

Man/vrouw

Geschikt voor mannen en vrouwen.


Waarom valt mijn haar uit? Begrijp de rol van Dihydrotestosteron (DHT) en haarcyclus

Op je haarzakjes bevinden zich eiwitten die zich binden aan het hormoon dihydrotestosteron (DHT), gevormd uit testosteron door het enzym 5-alpha-reductase. Deze binding is schadelijk voor je haarzakjes omdat ze doen krimpen. Een gekrompen haarzakje produceert dunnere haren die minder lang groeien voordat ze uitvallen. Dit verkort de normale haarcyclus van vijf jaar tot slechts vier à vijf maanden.

Om dit proces beter te begrijpen, worden relevante termen toegelicht, waaronder haarcyclus, eiwitten, dihydrotestosteron (DHT) en 5-alpha-reductase.


Normale haarcyclus

De haarcyclus is een mechanisme waarbij haarwortels, haarzakjes, eiwitten, vitaminen en bouwstoffen samenwerken om elke vijf jaar nieuwe haren te produceren. Een hoofdhaar groeit gemiddeld vijf jaar, waarna het uitvalt en wordt vervangen door een nieuwe haar. Deze nieuwe haar groeit ook vijf jaar voordat deze uitvalt en weer wordt vervangen. Over het algemeen wisselt een mens ongeveer 20 keer een hoofdhaar.


5 jaar haarcyclus en fases

1. Groeifase:

Een gezonde haar begint zijn levenscyclus in een haarzakje, waar het gedurende vier à vijf jaar groeit. Na deze periode begint het wisselproces.


2. Wisselfase:

Tijdens deze fase wordt het haarzakje met de oude haar afgestoten. De bloedtoevoer naar deze haar neemt af omdat er een nieuw haarzakje met haar wordt gevormd. Hierdoor komt de oude haar minder diep in de hoofdhuid te zitten en is hij makkelijker los te trekken.


3. Uitvalfase:

De oude haar wordt niet langer gevoed en wordt als 'dood materiaal' min of meer los in de hoofdhuid gehouden. Ondertussen wordt de nieuwe haar gevoed en groeit hij. De oude haar beweegt geleidelijk naar de oppervlakte.


4. Uitvalfase:

Tijdens deze fase valt de oude haar uit. De nieuwe haar, stevig en diep geworteld, groeit vervolgens vier à vijf jaar lang, net zoals zijn voorganger. Na deze periode wordt ook deze haar vervangen door een nieuwe.


* Deze haarcyclus herhaalt zich ongeveer 20 keer gedurende een mensenleven.


Haarcyclus erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica)

Mensen zonder haarafwijking kunnen in theorie op 100-jarige leeftijd nog evenveel haren hebben als tientallen jaren daarvoor (20 haarwisselingen x 5 jaar groeiperiode = 100 jaar). In de praktijk gebeurt dit echter niet vaak: meer dan 40% van de vrouwen na de menopauze en meer dan 80% van de mannen heeft alopecia androgenetica. Alopecia androgenetica verkort de haarcyclus van vijf jaar naar slechts zo’n vier à vijf maanden. De boosdoener: een hormoon genaamd dihydrotestosteron (DHT).


Haarcyclus alopecia androgenetica verkort door DHT


Haarcyclus alopecia androgenetica verkort door DHT

1. Groeifase

Dihydrotestosteron (DHT) wordt in het lichaam aangemaakt en hecht zich op receptoren van het haarzakje. De groeifase van de haar wordt hierdoor verkort van oorspronkelijke vier à vijf jaar tot slechts enkele maanden na diverse haarwisselingen.

​

2. Wisselfase

Het haarzakje met de oude haar wordt afgestoten. De bloedtoevoer naar deze haar vermindert doordat er een nieuw haarzakje met haar wordt gevormd. De oude haar komt nu minder diep in de hoofdhuid te zitten en is dan ook makkelijker los te trekken. De nieuwe haar is ook aangetast door DHT.

​

3. Uitvalfase

De oude haar wordt niet meer gevoed en zit als ‘dood materiaal’ op je hoofd. De nieuwe haar wordt nu gevoed en groeit. De oude haar wordt steeds verder de hoofdhuid uitgedrukt.

​

4. Uitvalfase

De oude haar valt uit. De nieuwe haar zit minder diep geworteld omdat deze is aangetast door DHT. Ook deze haar wordt weer vervangen door een nieuwe haar. De duur van deze haarcyclus is korter dan die van zijn voorganger. Na 5 à 10 cycli zijn de haren zeer dun en kort geworden.

 

*Deze haarcyclus vindt ongeveer 20x in een mensenleven plaats. De levensduur van iedere door DHT aangetaste haar vermindert van vier à vijf jaar naar slechts enkele maanden. Dit in tegenstelling tot een gezonde haar bij personen zonder erfelijke kaalheid.


Haarzakjes: de productie van haren

Onder de hoofdhuid liggen haarzakjes. Onder invloed van bepaalde enzymen worden in deze haarzakjes processen gestart met als doel haren te produceren. Uit ieder haarzakje groeit een haar. Om lange, dikke haren te produceren is het van groot belang dat het haarzakje in goede staat verkeert. Het haarzakje verkeert in goede staat zodra deze een rijke toevoer van bouwstoffen heeft, waaronder zink, vitaminen, ijzer, en mineralen. Hiermee stel je het haarzakje in staat om sterke, lange haren te produceren.

 

Een gezond haarzakje produceert dikke, lange haren.

Een krimpend haarzakje produceert dunne, korte haren.

 

Als de toevoer van bouwstoffen naar het haarzakje slecht is, krimpt het haarzakje en zal het dunnere haren gaan produceren. Naast een slechte toevoer van bouwstoffen bestaat er een tweede oorzaak waardoor een haarzakje kan krimpen: een binding tussen het hormoon dihydrotestosteron (DHT) en op de haarzakjes gelegen eiwitten.

​

Het hormoon dihydrotestosteron (DHT), het enzym 5-alpha-reductase (5-ar)

Dihydrotestosteron (DHT) wordt in het lichaam gevormd uit testosteron, onder invloed van het enzym 5-alpha-reductase. Dit enzym is verantwoordelijk voor het omzetten van testosteron naar dihydrotestosteron, zowel bij mannen als vrouwen. Het hormoon testosteron kan bij jongens en meisjes vanaf ongeveer 11-jarige leeftijd aangemaakt worden. Pas zodra zij in de puberteit komen kan het lichaam testosteron omzetten naar DHT. Testosteron wordt bij mannen geproduceerd in de bijnieren en testes. Bij vrouwen in mindere mate in de bijnieren en eierstokken. Zodra testosteron in de bloedbaan wordt afgegeven komt het in aanraking met het enzym 5-alpha-reductase. Door dit contact verandert testosteron van scheikundige samenstelling: dihydrotestosteron (DHT) is gevormd.


Krimpende haarzakjes

Via de bloedbaan en bloedvaten komt DHT vanzelf bij je haarzakjes terecht. Als je specifieke eiwitten op je haarzakjes hebt zitten, dan bindt DHT zich hier aan. Als deze eiwitten niet aanwezig zijn, dan heeft DHT geen mogelijkheid om te binden aan je haarzakje. Een binding tussen DHT en je haarzakje kan uitsluitend ontstaan via deze specifieke eiwitten. Deze eiwitten kun je zien als de ideale receptoren voor DHT. Zodra DHT zich aan deze eiwitten hecht, krimpt je haarzakje.

​

Mensen met erfelijke kaalheid hebben genetisch geproduceerde eiwitten op hun haarzakjes waaraan DHT zich bindt.

​

Mensen zonder erfelijke kaalheid hebben geen eiwitten op hun haarzakjes waardoor DHT zich niet kan binden.

 

Zolang deze binding stand houdt, blijft het haarzakje krimpen. Krimpende haarzakjes produceren dunnere haren van mindere kwaliteit. Deze dunnere haren zijn niet sterk genoeg om vijf jaar te groeien. De haren groeien nu een kortere periode en wisselen eerder. Na verloop van tijd kan de groeiperiode verkort worden naar slechts vijf maanden, dan vallen ze al uit. Het versnelde proces van haarwisselingen is ingezet en spijtig genoeg heb je geen eeuwige voorraad aan nieuwe haren: na ongeveer 20x een haar gewisseld te hebben komt er geen nieuwe haar meer.

 

Genetisch geproduceerd eiwit op haarzakje

De aanwezigheid (of afwezigheid) van een bepaald eiwit op je haarzakje bepaalt of jij kaal wordt. Dit is een genetisch geproduceerd eiwit dat vanaf je geboorte op de randen van je haarzakjes zit, of juist niet aanwezig is. Als de eiwitten wel op je haarzakje zitten, dan heb je erfelijke kaalheid. Als de eiwitten niet op je haarzakje zitten heb je geen erfelijke kaalheid.


Deze eiwitten hebben een vervelende eigenschap: ze kunnen binden met dihydrotestosteron (DHT).

Deze eiwitten hebben een vervelende eigenschap: ze kunnen binden met dihydrotestosteron (DHT). Een dergelijke binding tussen het eiwit op je haarzakje en DHT heeft aanzienlijke nadelige gevolgen voor je haargroei. Hierdoor krimpt het haarzakje, waardoor het niet langer in staat is om dikke, lange haren te produceren. In plaats daarvan produceert het haarzakje alleen nog dunner haar, dat bovendien sneller uitvalt.


Deze eiwitten hebben een vervelende eigenschap: ze kunnen binden met dihydrotestosteron (DHT).

DHT, weg ermee!

De werking van TRIX Basic Alpha (voedingssupplement) en dutasteride en finasteride (geneesmiddelen) is gebaseerd op deze wetenschap: door de aanmaak van bepaalde enzymen te remmen, voorkom je een overmatige vorming van dihydrotestosteron (DHT), waardoor de haarzakjes gezonder blijven.


Finasteride remt specifiek de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 2. Hierdoor wordt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron verminderd, wat resulteert in gezondere haarzakjes.


Dutasteride gaat nog een stap verder door zowel de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 1 als type 2 te remmen. Hierdoor wordt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron bijna volledig geblokkeerd, wat resulteert in bijna geen ongezonde haarzakjes.


TRIX Basic Alpha bevat saw palmetto, dat de aanmaak van het enzym 5-alpha-reductase type 1 remt. Hierdoor wordt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron verminderd, wat resulteert in gezondere haarzakjes.


Minoxidil verwijdt de bloedvaten naar de haarzakjes, waardoor er een betere toevoer van vitaminen, mineralen, eiwitten en andere bouwstoffen naar het haarzakje wordt gerealiseerd.


Wat gebeurt er als ik niets doe?


Vrouwen: de middenscheiding wordt steeds dunner behaard waardoor de hoofdhuid zichtbaar wordt.

Mannen: als eerste worden de inhammen en kruin dunner behaard. Daarna volgt het grootste gedeelte van de bovenzijde van het hoofd.

Als je belast bent met alopecia androgenetica en ervoor kiest om geen actie te ondernemen, zal het haarverlies alleen maar verergeren. Je haren worden steeds dunner en vallen sneller uit, waardoor de hoofdhuid steeds zichtbaarder wordt en kale plekken ontstaan. Dit proces blijft doorgaan totdat je besluit om in te grijpen. Bij vrouwen kan het haar zo dun worden dat een groot deel van de hoofdhuid permanent zichtbaar is, terwijl mannen vaak alleen haren behouden op het achterhoofd en boven de oren.


De stelregel luidt: hoe eerder je met een behandeling begint, hoe effectiever het haarverlies wordt geremd of gestopt. Dit geldt zowel voor medicijnen als voedingssupplementen. Hoe eerder je begint, hoe beter het resultaat. Dunner wordende haren op je hoofd hebben namelijk nog steeds de potentie om weer dikker te worden, omdat je de haarcyclus kunt verlengen met medicijnen of voedingssupplementen.


Geschikt voor alle leeftijden?

Stel je voor: je bent 60 jaar oud en begint nu met voedingssupplementen. Gedurende je leven zullen je haren ongeveer 15 keer gewisseld zijn. Hoewel je de haarcyclus kunt verlengen tot wel vijf jaar, heb je nog maar een paar haarwisselingen over voordat je haarzakjes uitgeput raken. Dit betekent niet dat het gebruik van voedingssupplementen (of medicijnen) geen zin heeft, integendeel. Het geeft wel aan dat jongere mensen langer kunnen profiteren van de effecten dan oudere mensen.


Daarom beginnen veel twintigers met voedingssupplementen zodra ze de eerste tekenen van erfelijke kaalheid opmerken. Door snel actie te ondernemen, verleng je de haargroeicyclus en vertraag je het kaalwordingsproces, waardoor het jaren langer duurt voordat kaalheid zichtbaar wordt.


Alopecia androgenetica of toch een andere haarafwijking?

In de meeste gevallen is het herkennen van alopecia androgenetica niet moeilijk. De typerende dunnere middenscheiding bij vrouwen en de dunnende inhammen en kruin bij mannen zijn vaak duidelijke aanwijzingen. Echter, het kan soms lastig zijn om te bepalen of alopecia androgenetica de oorzaak is van haarverlies. Als je twijfelt, kun je door uitsluiting een beter beeld krijgen. Andere veelvoorkomende haarafwijkingen zijn telogeen effluvium en alopecia areata. Door deze uit te sluiten, kun je redelijk zeker zijn dat het om alopecia androgenetica gaat. Voor 100% zekerheid kun je de dermatoloog consulteren.


Conclusie

In conclusie, het negeren van alopecia androgenetica kan leiden tot aanzienlijk haarverlies en kale plekken, wat zowel mannen als vrouwen kan treffen. Het is van vitaal belang om snel actie te ondernemen om het haarverlies te vertragen of zelfs te stoppen. Medicijnen en voedingssupplementen, zoals die beschikbaar zijn bij Intermedica Kliniek, kunnen een effectieve oplossing bieden door de haargroeicyclus te verlengen en haarzakjes te versterken.


Als je merkt dat uw haar dunner wordt of als je twijfelt over de oorzaak van je haarverlies, nodigen wij je van harte uit om een consult bij Intermedica Kliniek te boeken. Onze deskundige artsen kunnen een grondige evaluatie uitvoeren en een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je haargezondheid te herstellen en haarverlies tegen te gaan. Neem vandaag nog contact met ons op en geef je haar een tweede kans op vitaliteit en volume.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page