top of page
Erfelijke aanleg voor kaalheid (Alopecia androgenetica)  bij mannen

Haaruitval bij mannen

Heb jij als man last van haaruitval of dunner wordend haar?

Je kunt haarverlies en kaalheid voorkomen door tijdig actie te ondernemen. Laat je adviseren door onze specialisten.

Ben je benieuwd of er iets gedaan kan worden aan haaruitval bij mannen?

Wist je dat bijna 70% van alle mannen vroeg of laat te maken krijgt met dunner wordend haar of haaruitval, variërend van een milde vorm tot volledige kaalheid?
Erfelijkheid is een van de meest voorkomende oorzaken, maar ook extreme stress-situaties of ziektes kunnen invloed hebben op je haargroei.

Hoewel kaalheid bij mannen sociaal geaccepteerd is en sommige mannen hun eigen kaalheid accepteren, betekent dat niet dat jij dat ook moet doen. Je haar speelt immers een belangrijke rol in je identiteit en welbevinden.
Merk je dat jouw haarverlies je stoort, ervaar je het als een probleem? Wil je je niet neerleggen bij steeds dunner wordend haar, inhammen, een kalende kruin, dreigende kaalheid? We kunnen je adviseren over behandelmethodes. 
Gelukkig zijn haaruitval en kaalheid in veel gevallen te voorkomen.
 

Een goede diagnose is essentieel om de juiste behandeling te kiezen en het verwachte behandelresultaat in te schatten. Gespecialiseerde dermatologen bij de Intermedica Kliniek staan klaar om je te adviseren over haaruitval en je te informeren over de behandelmogelijkheden.

Wil je graag een persoonlijk consult over jouw haarprobleem? Maak dan eenvoudig een afspraak bij ons. We helpen je graag verder.
 

De meest voorkomende oorzaken voor overmatig haaruitval bij mannen zijn:

Erfelijke aanleg voor kaalheid bij mannen
Alopecia androgenetica

Gewone of klassieke kaalheid, is een vorm van haarverlies bij mannen.

Alopecia androgenetica, ook wel bekend als gewone of klassieke kaalheid, is een vorm van haarverlies bij mannen die wordt beïnvloed door erfelijkheid, ras, geslacht en leeftijd.
Het uit zich meestal bij de slapen en de kruin, waar het haar dunner wordt en geleidelijk een verbinding ontstaat tussen de kalende slapen (inhammen) en de kruin. Het is een veelvoorkomende vorm van haarverlies bij mannen. 


Hoewel het een proces is dat bij veel mannen voorkomt, kan het voor sommigen als storend of problematisch worden ervaren. Gelukkig zijn er diverse behandelingsopties beschikbaar om haarverlies door alopecia androgenetica te verminderen of te stabiliseren, zoals medicatie of combinatie van een haartransplantatie en medicatie.

Het effect van het gebruik van dutasteride.

Deze afbeelding laat het effect van het gebruik van dutasteride zien. Dutasteride remt van de omzetting van testosteron naar DHT (dihydrotestosteron) Door deze remming wordt het versneld dunner worden en uitvallen van het haar genormaliseerd en kunnen dunne haren weer dikker, langer en donkerder worden. Onze ervaren artsen kunnen je adviseren over deze behandelingsoptie om haaruitval door erfelijke oorzaak tegen te gaan.

Haaruitval door ‘stress’  
Telogeen effluvium

Haaruitval bij mannen door ‘stress’  (Telogeen effluvium).

Telogeen effluvium is een vorm van haarverlies waarbij er sprake is van een tijdelijke verstoring van de haarcyclus.
Normaal gesproken doorloopt het haar een cyclus van groei (anagene fase), rust (telogene fase) en uitval (exogene fase).
Bij telogeen effluvium komt een groot aantal haren tegelijkertijd in de telogene fase terecht, waardoor ze loslaten en uitvallen. Dit kan leiden tot merkbaar haarverlies en dunner wordend haar.
Telogeen effluvium kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals stress, ziekte, hormonale veranderingen, medicijngebruik, voedingstekorten of fysieke trauma's.
Gelukkig is telogeen effluvium meestal van tijdelijke aard en herstelt het haar zich vanzelf na verloop van enkele maanden.
Een juiste diagnose helpt om de oorzaak van een telogeen effluvium aan te pakken en het natuurlijk herstel van het haar zoveel mogelijk te ondersteunen.

Pleksgewijze kaalheid
Alopecia areata

Man met pleksgewijze kaalheid.

Haaruitval treedt op in de vorm van ronde of ovale plekken is er sprake van pleksgewijze kaalheid (alopecia areata), waarbij de huid niet verlittekent. Deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt door een storing in het afweersysteem. Het verloop van pleksgewijze kaalheid is niet voorspelbaar. Elk behaard gebied van de huid kan aangedaan worden, met uitzondering van grijze haren. Het beloop is onvoorspelbaar.

 

Het ziektebeeld is geeft geen lichamelijke klachten maar leidt vaak tot bezorgdheid en angst bij de patiënt en de familie. De ronde plekken kunnen groter worden, maar ook kleiner. De kale plekken kunnen weer geheel begroeid raken met haren, maar ook een gedeeltelijke dunne begroeiing is mogelijk. Als de kale plekken verdwijnen kunnen deze over een lange reeks van jaren wegblijven, maar kunnen ook na enkele maanden terugkeren.

Kaalheid door verlittekening (Cicatriciële alopecie)

Cicatriciële alopecie bij mannen.

Cicatriciële alopecie is een vorm van haaruitval waarbij er littekenvorming optreedt in de haarfollikels, waardoor haargroei permanent wordt verstoord. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ontstekingen, infecties, verwondingen of auto-immuunziekten. Het resultaat is dat er blijvend haarverlies is op de plekken waar de littekens zich bevinden, omdat de haarzakjes worden vervangen door littekenweefsel.

Cicatriciële alopecie kan gepaard gaan met symptomen zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel op de hoofdhuid. De aandoening verloopt vaak progressief en is meestal niet omkeerbaar, wat emotionele en psychologische impact kan hebben op degenen die ermee te maken hebben.
Behandelingsopties voor cicatriciële alopecie zijn gericht zijn op het beheersen van symptomen en het voorkomen van verdere littekenvorming. Het is belangrijk om tijdig medische hulp in te schakelen als je vermoedt dat je last hebt van cicatriciële alopecie, om de voortgang van haarverlies te minimaliseren en mogelijke complicaties te voorkomen.

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen helpen!

Merk je dat je haar steeds dunner wordt? Verlies je meer haren dan normaal? Is je haargrens veranderd ten opzichte van vroeger? Maak je je zorgen over je haar of hoofdhuid en wil je weten wat je kunt doen?

Onze dermatologen zijn experts op het gebied van haarproblemen.

Tijdens een consult wordt er een grondige diagnose gesteld en worden uitgebreid de behandelmogelijkheden met je besproken, samen met wat je daarvan kunt verwachten. We begrijpen dat haarverlies een emotionele impact kan hebben en ons team van professionals staat klaar om je te ondersteunen en de best mogelijke oplossingen te bieden.

Over Intermedica kliniek

De Intermedica Kliniek is het toonaangevende expertisecentrum voor haarproblemen in Nederland. Huisartsen, dermatologen en (universitaire) ziekenhuizen verwijzen patiënten met haarziekten, overmatig haarverlies of dunner wordend haar naar de Intermedica Kliniek.

bottom of page