top of page
Haaruitval bij vrouwen, dunner wordend haar en kaalheid.

Haaruitval bij vrouwen

Wat is er te doen aan haaruitval bij vrouwen? 

Onze ervaren dermatologen helpen jou met een professionele beoordeling en door de beste medische oplossing te geven voor jouw specifieke situatie. 

Na het veertigste levensjaar ervaart maar liefst 40% van de vrouwen dat hun haar dunner wordt. Dit kan emotioneel belastend zijn, omdat je haar een belangrijk onderdeel is van je identiteit.
 

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot overmatig haaruitval bij vrouwen.
Extreme stress-situaties zoals een bevalling, ziekte of hormonale schommelingen kunnen jouw lichaam ertoe brengen om tijdelijk veel haar te verliezen. Ook speelt erfelijkheid een rol bij dunner wordend haar.
 

Om de oorzaak van jouw haaruitval te achterhalen en de juiste behandelopties te bespreken, is het belangrijk om een gespecialiseerde dermatoloog te raadplegen.
Een accurate diagnose is essentieel voor het kiezen van de juiste behandeling en het voorspellen van het behandelresultaat. Je kunt een afspraak maken voor een persoonlijk consult met een dermatoloog om jouw haarprobleem te bespreken.
 

Bij onze haarkliniek bieden we verschillende behandelingsopties, afhankelijk van de oorzaak van jouw haaruitval. Of het nu gaat om alopecia androgenetica, telogeen effluvium, cicatriciële alopecie of alopecia areata, we kunnen je voorzien van deskundig advies en op maat gemaakte behandelplannen om jouw haargezondheid te verbeteren.
 

Onthoud dat niet elke behandeling geschikt is voor iedereen, en het raadplegen van een dermatoloog zal je helpen om de beste oplossing te vinden die past bij jouw specifieke situatie. We staan voor je klaar om je te ondersteunen bij het aanpakken van jouw haarproblemen en het herstellen van een gezonde haargroei.

De meest voorkomende haarproblemen bij vrouwen zijn:

Erfelijke aanleg voor haaruitval
Alopecia androgenetica

Wat in de volksmond gewone of klassieke kaalheid wordt genoemd, heet in de geneeskunde alopecia androgenetica.  Alopecia androgenetica komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Haarverlies of dunner wordend haar bij vrouwen door alopecia androgenetica is een proces dat –naast erfelijkheid- wordt beïnvloed door ras, geslacht, leeftijd en een combinatie van genetische en hormonale factoren, waarbij dihydrotestosteron (DHT) een rol speelt.  

Bij alopecia androgenetica worden de haarzakjes geleidelijk kleiner en produceren ze dunner en korter haar, wat resulteert in een verlies van haardichtheid en volume. Het begint meestal op specifieke plekken op de hoofdhuid, zoals de kruin bij mannen en de middenscheiding bij vrouwen, en kan zich geleidelijk uitbreiden naar andere delen van de hoofdhuid.

Vrouw met alopecia androgenetica

Haaruitval bij vrouwen door ‘stress’
Telogeen effluvium

Jonge vrouw met dun haar stress telogeen effluvium.

Deze vorm van haaruitval bij vrouwen kan worden veroorzaakt door verschillende fysieke of psychische stressfactoren, zoals hoge koorts, infecties, bloedarmoede, operaties, ongevallen, emotionele problemen, streng diëten of alcoholmisbruik.

Na een bevalling ervaren veel vrouwen een fase van telogeen effluvium. Hierbij stopt de haarwortel met groeien en trekt het zich versneld terug in de rustfase van de haargroeicyclus, wat resulteert in verhoogd haarverlies bij het borstelen of door de handen door het haar halen. Gelukkig groeien de haren meestal na ongeveer zes maanden weer terug.

In sommige gevallen kan er sprake zijn van een chronisch telogeen effluvium, waarbij overmatige haaruitval bij vrouwen aanhoudt gedurende vele maanden tot zelfs jaren. Als je meer dan de gemiddelde 100 haren per dag verliest, kan dit duiden op telogeen effluvium en is het belangrijk om dit te laten onderzoeken.

Pleksgewijze kaalheid
Alopecia areata

Vrouw met alopecia areata

Bij pleksgewijze kaalheid, in de geneeskunde bekend als "alopecia areata" , kan haarverlies optreden in de vorm van ronde of ovale plekken zonder littekenvorming. Alopecia areata is een auto-immuunziekte: deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt door een storing in het afweersysteem. Hoewel er geen lichamelijke klachten zijn, kan het ziektebeeld wel zorgen voor bezorgdheid en angst bij de patiënt en hun familie.

De grootte van de ronde plekken kan variëren, zowel groter worden als kleiner. De kale plekken kunnen geheel of gedeeltelijk weer begroeid raken met haren. Na het verdwijnen van de kale plekken kunnen ze gedurende een lange periode wegblijven, maar ze kunnen ook na enkele maanden weer terugkeren. Het verloop van pleksgewijze kaalheid is dus onvoorspelbaar en kan variëren van persoon tot persoon. Alopecia areata komt voor bij vrouwen en mannen en in alle bevolkingsgroepen. Ongeveer 1 tot 2% van alle mensen krijgt ooit in het leven te maken met haaruitval door alopecia areata.

Kaalheid in de voorste haarlijn
Frontale fibroserende alopecie

Vrouw met kaalheid in de voorste haarlijn

Frontale fibroserende alopecie, ook wel bekend als FFA, is een chronische inflammatoire vorm van haarverlies die vooral vrouwen treft na de menopauze. Het kan zich kenmerken door het geleidelijk terugtrekken van de haargrens aan de voorzijde en zijkanten van de hoofdhuid, vaak gepaard gaande met roodheid, jeuk en een branderig gevoel. Hoewel de exacte oorzaak van FFA onbekend is, wordt het verondersteld een auto-immuunziekte te zijn, waarbij het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt en littekenvorming veroorzaakt.
 

Diagnose van FFA wordt gesteld op basis van klinisch onderzoek en soms een huidbiopsie. Er zijn voor FFA behandelingsopties beschikbaar om de progressie van de aandoening te vertragen.


​De aandoening kan hardnekkig zijn, dooft uiteindelijk uit, maar zal soms onomkeerbaar haarverlies veroorzaken.

Maak jij je zorgen over je haar?
Wij kunnen helpen!

Merk je dat je haar steeds dunner wordt? Verlies je meer haren dan normaal? Is je haargrens veranderd ten opzichte van vroeger? Maak je je zorgen over de afname van kwaliteit van je haar en wil je weten wat je kunt doen?
Onze dermatologen zijn experts op het gebied van haarproblemen.

Tijdens een consult wordt er een grondige diagnose gesteld en worden uitgebreid de behandelmogelijkheden met je besproken, samen met wat je daarvan kunt verwachten. We begrijpen dat haarverlies een emotionele impact kan hebben en ons team van professionals staat klaar om je te ondersteunen en de best mogelijke oplossingen te bieden.

Over Intermedica Kliniek

De Intermedica Kliniek is het toonaangevende expertisecentrum voor haarproblemen in Nederland. Huisartsen, dermatologen en (universitaire) ziekenhuizen verwijzen patiënten met haarziekten, overmatig haarverlies of dunner wordend haar naar de Intermedica Kliniek.

bottom of page