top of page

Shampoos Tegen Haaruitval? De Feiten en De Wetenschap

Van genetische factoren tot stress of medische aandoening, er zijn tal van redenen waarom veel vrouwen èn mannen te maken krijgen met haaruitval. De markt speelt hierop in met talloze producten, waaronder shampoos die beweren haarverlies te kunnen stoppen of zelfs omkeren. Maar hoe effectief zijn deze shampoos werkelijk? Kunnen shampoos tegen haaruitval werken? Laten we de feiten en de wetenschap eens onder de loep nemen.


Shampoos Tegen Haaruitval?
Shampoos Tegen Haaruitval?

De realiteit achter haarverlies

Haarverlies kan verschillende oorzaken hebben:

  • Genetische aanleg: Alopecia androgenetica, ook wel mannelijke of vrouwelijke kaalheid genoemd, is een van de meest voorkomende vorm van haardunning en haarverlies. Je leest over deze aandoening veel meer elders op deze website.

  • Stress en levensstijl: Een ziekte, vaccinatie, bevalling, streng dieet, andere fysieke of psychische stress etc. kunnen leiden tot tijdelijk haaruitval (een telogeen effluvium) Ook hier schreven we al eerder een blog over en kun je veel informatie op deze website vinden.

  • Medische aandoeningen: Auto-immuun aandoeningen zoals alopecia areata, infecties van de hoofdhuid en andere aandoeningen kunnen haarverlies veroorzaken.

Shampoos tegen haaruitval? Wat doen shampoos werkelijk?

De belangrijkste functie van shampoo is om het haar en de hoofdhuid schoon te maken. Dit betekent het verwijderen van vuil, overtollige olie en productopbouw. Sommige shampoos bevatten ingrediënten die de hoofdhuid kunnen kalmeren of hydrateren, maar de bewering dat ze haarverlies kunnen voorkomen of verminderen is een andere zaak.

De schijnbare Werking van Shampoo

Een veelvoorkomende vorm van haarverlies is telogeen effluvium, een tijdelijke aandoening waarbij haarzakjes massaal in de rustfase (telogene fase) terechtkomen en uiteindelijk uitvallen. Dit kan veroorzaakt worden door stress, hormonale veranderingen of een ingrijpende gebeurtenis zoals een operatie, ziekte of een gebeurtenis in je leven die psychisch veel stress meebrengt. Het goede nieuws is dat telogeen effluvium vaak van nature herstelt binnen enkele maanden. Wanneer je in deze periode een nieuwe shampoo gebruikt, kan het herstel van de haargroei ten onrechte worden toegeschreven aan de shampoo. De indruk kan ontstaan dat de shampoo effectief is tegen haarverlies, terwijl het herstel eigenlijk een natuurlijk proces is dat onafhankelijk van de shampoo plaatsvindt. Dit benadrukt nogmaals dat niet de shampoo daadwerkelijk het haarverlies tegengaat, maar slechts een toevallige correlatie met het natuurlijke herstelproces kan vertonen.


Wetenschappelijk Bewijs?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat shampoos haarverlies daadwerkelijk kunnen tegengaan. Enkele conclusies die zijn getrokken uit wetenschappelijke onderzoeken waarbij dit werd onderzocht zijn:

  1. Cosmetische verbetering: Sommige shampoos bevatten ingrediënten zoals biotine, cafeïne, en keratine die het haar er voller en dikker uit kunnen laten zien. Dit is slechts een cosmetisch effect en verandert niets aan de onderliggende oorzaken van haarverlies .

  2. Geen invloed op haarfollikels: De meeste ingrediënten in shampoos kunnen niet doordringen tot de haarfollikels waar haarverlies plaatsvindt. Studies tonen aan dat topische behandelingen zoals minoxidil effect hebben, maar deze zijn specifiek geformuleerd om door de huid heen te dringen en moeten heel trouw en langdurig worden toegepast om enig resultaat te geven.

  3. Gebrek aan klinische ondersteuning: Veel beweringen over anti-haarverlies shampoos zijn niet gesteund door klinisch onderzoek. In de meeste gevallen is het moeilijk om een direct verband vast te stellen tussen het gebruik van een specifieke shampoo en een afname in haarverlies .


Focus op Effectieve Behandelingen

Hoewel het verleidelijk is om te geloven in snelle oplossingen die in een flesje zitten, is de waarheid dat geen enkele shampoo haarverlies kan tegengaan. Wanneer je te maken hebben met haaruitval ben je beter af met bewezen behandelingen zoals minoxidil in combinatie met voedingssupplementen en mogelijk andere geneesmiddelen, finasteride/dutasteride of natuurlijk het raadplegen van een dermatoloog voor een gepersonaliseerd behandelplan. Daarnaast kunnen aanpassingen in levensstijl, zoals een gezond dieet en stressmanagement, bijdragen aan een betere algehele haargezondheid.


Snelle oplossingen bij haarverlies zijn er gewoonweg helaas niet!


Bij Intermedica.nl raden we aan om kritisch te zijn bij het kiezen van haarverzorgingsproducten en niet te vallen voor onbewezen claims. Neem de tijd om te begrijpen wat wetenschappelijk onderbouwd is en wat niet, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. We helpen je daar graag bij!


Komentar


Mengomentari telah dimatikan.
bottom of page