top of page

Plotseling haarverlies bij Vrouwen

Haarverlies kan een vervelende ervaring zijn, maar het kan vooral moeilijk zijn voor vrouwen. Het kan het zelfvertrouwen van een vrouw ernstig aantasten, vooral als het haarverlies snel en uitgebreid is.

Het goede nieuws is dat in veel gevallen van plotseling haarverlies bij vrouwen, de verdunning omkeerbaar is. Blijf lezen om meer te weten te komen over plotseling haarverlies en kaalheid bij vrouwen, en ontdek de beste behandelingen tegen haarverlies voor vrouwen.


Wat veroorzaakt plotselinge haarverlies bij vrouwen?

In de meeste gevallen wordt plotseling haarverlies bij vrouwen veroorzaakt door telogeen effluvium.

Telogeen effluvium is de op een na meest voorkomende vorm van haarverlies bij vrouwen. Het begint wanneer een stressvolle gebeurtenis ervoor zorgt dat actief groeiende haren in een rustfase gaan en niet meer groeien. Ongeveer twee maanden na deze stressvolle gebeurtenis kan tot 70% van de haren uitvallen.


Plotselinge haarverlies bij vrouw door stress: in de borstel zitten veel meer haren dan normaal.
Plotselinge haarverlies bij vrouw door stress: in de borstel zitten veel meer haren dan normaal. De schrik is in het begin groot, maar niet getreurd, na ongeveer zes tot negen maanden is alles weer normaal.

Symptomen van plotselinge haarverlies bij vrouwen

Iedereen verliest haar als een normaal onderdeel van de haargroeicyclus. Het is zelfs normaal om tot 150 haren per dag te verliezen. Dat klinkt misschien als veel, maar aangezien we 90.000 tot 150.000 haarfollikels op onze hoofdhuid hebben, vallen die 150 haren per dag helemaal niet op.


Bij plotselinge haarverlies bij vrouwen verliezen dames echter meer dan 150 haren per dag, wat uiteindelijk leidt tot dunner uitziend haar. Dit is bijna altijd het geval bij plotselinge haarverlies bij vrouwen. Het haarverlies kan diffuus zijn en leiden tot een dunnere paardenstaart of kale plekken. Soms concentreert plotselinge haarverlies zich echter in bepaalde gebieden, zoals de kruin of de slapen.


Het belangrijkste symptoom van plotselinge haarverlies is dat het snel gebeurt. Vrouwen die hier last van hebben, kunnen soms plukken haar tegelijk verliezen.


Gelukkig verliezen vrouwen met plotselinge haarverlies meestal niet al hun haar. Toch kan het haarverlies duidelijk merkbaar zijn in sommige gevallen.


Telogeen effluvium – een tijdelijke haarafwijking

Heb jij een telogeen effluvium? Haal maar weer rustig adem en ontspan. Hoewel het nu lijkt alsof je binnen een jaar al je haren kwijt bent – dit is niet het geval. Je verliest inderdaad (veel) meer haren dan normaal, maar gelukkig is dit slechts tijdelijk. Tijdens een telogeen effluvium vallen je haren ongeveer zes tot negen maanden versneld uit, daarna normaliseert de haarverlies. Ongeveer twee jaar ná een telogeen effluvium is de lengte van je haren weer hetzelfde als de situatie vóór de telogeen effluvium.


Geeft een telogeen effluvium reden tot paniek?

Nee. Gedurende je leven vallen dagelijks haren uit. Haren vallen uit omdat een haar niet eeuwig kan groeien. Een haar groeit ongeveer vijf jaar. Na vijf jaar groei wisselt een haar. Hierbij valt een haar uit en wordt vervangen door een nieuwe haar. De nieuwe haar wisselt vervolgens na vijf jaar ook en wordt weer vervangen door een nieuwe haar. Dit is normaal en gebeurt bij iedereen. Na ongeveer 20x een haar gewisseld te hebben komt er geen nieuwe haar meer op die plek.


Het effect van een telogeen effluvium: een gedeelte van je haren wisselt te vroeg en valt dus te vroeg uit.


Dit verklaart de toename van het aantal uitgevallen haren – sommige haren vallen te vroeg uit. Alle haren die in de eindfase van hun groeifase zitten, vallen na zo’n drie maanden versneld uit en dit gaat ongeveer zes tot negen maanden lang door. De uitgevallen haren tijdens een telogeen effluvium kun je indelen in twee categorieën:

  1. Haren die uitvallen omdat ze al zo’n vijf jaar groeien (normale situatie)

  2. Haren die te vroeg uitvallen omdat ze al bijna vijf jaar groeien (effect telogeen effluvium)


Toename van de uitgevallen haren – haren vallen te vroeg uit

Op je hoofd zitten zo’n honderdduizend haren. Sommige haren groeien al drie jaar, andere haren groeien pas zes maanden. Dit komt omdat je haren niet allemaal tegelijk ontstaan zijn. Als dit wel het geval was zouden alle haren op je hoofd na vijf jaar tegelijk wisselen en heb je plotseling een kaal hoofd. Nee, iedere haar heeft een eigen cyclus van wisselen en uitvallen. Als gevolg van een telogeen effluvium wisselt een gedeelte van de honderdduizend haren netjes op tijd, een ander gedeelte wisselt te vroeg. De haren die te vroeg wisselen zijn de haren die in de eindfase van hun groeifase verkeren.


Verlies ik uiteindelijk meer haren door een telogeen effluvium?

Nee. Na ongeveer zes tot negen maanden is het effect van een telogeen effluvium verdwenen en normaliseert de haarverlies. Zodra de telogeen effluvium voorbij is heb je weer evenveel haren op je hoofd als daarvoor. Ook de haarlengte herstelt na zo’n twee jaar.


Ik heb een telogeen effluvium, wat kan ik hieraan doen?

Om overzichtelijk te maken welke behandelmethodes mogelijk zijn staan hieronder de meest bekende en meest effectieve behandelmethoden gerangschikt in een tabel. Iedere methode is beoordeeld op o.a. ‘effectiviteit, ‘bijwerkingen’ en ‘kosten per maand’. Onder de tabel vind je aanvullende informatie per behandelmethode.


Voedingssupplementen kunnen tijdens een telogeen effluvium het herstel van de haren bespoedigen. Een gezond dieet en het verminderen van stress zijn voornamelijk bedoeld ter voorkoming van een (tweede) telogeen effluvium.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page