Haaruitval is een veelvoorkomend probleem waar zowel mannen als vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Er bestaan verschillende vormen van haaruitval, waaronder telogeen effluvium en haardunning (dunner wordend haar) door alopecia androgenetica. Hoewel beide aandoeningen tot haarverlies leiden, zijn er belangrijke verschillen in de oorzaken, het beloop en de behandeling. Wat zijn deze verschillen en wat kun je verwachten van de behandeling?
Het Verschil Tussen Haaruitval (Telogeen Effluvium) en Haardunning Dunner Wordend Haar (Alopecia Androgenetica)
Haarcyclus: De Basis
Om het verschil tussen telogeen effluvium en alopecia androgenetica goed te begrijpen, is het belangrijk om eerst naar de haarcyclus te kijken. De haarcyclus bestaat uit drie fasen: de anagene (groeifase), de katagene (overgangsfase) en de telogene (rustfase). De meeste haren bevinden zich in de groeifase, die enkele jaren kan duren. Na de overgangsfase komt het haar in de rustfase, die meestal ongeveer drie maanden duurt. Aan het einde van deze rustfase valt het haar uit en maakt het plaats voor een nieuwe haargroei.
Telogeen Effluvium: Acute Haaruitval
Telogeen effluvium is een vorm van haaruitval waarbij een abnormaal groot aantal haren (meer dan 150 haren per dag) voortijdig in de telogene fase terechtkomt. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van stress, gewichtsverlies, ziekte, vaccinatie of een operatie. Hierdoor kun je binnen enkele maanden na de trigger een plotselinge toename van haaruitval opmerken. Gelukkig is telogeen effluvium meestal tijdelijk. Zodra de oorzaak is weggenomen, herstelt de haarcyclus zich en groeit het haar vaak binnen zes tot twaalf maanden weer aan. Het is belangrijk om te weten dat dit herstel tijd kost, maar dat de prognose over het algemeen goed is: het haar keert vaak terug naar zijn oorspronkelijke dichtheid.
Alopecia Androgenetica: Progressieve Haardunning
Alopecia androgenetica (hoewel beide termen niet helemaal correct zijn wordt dit ook wel erfelijke kaalheid of mannelijke kaalheid genoemd) is een progressieve vorm van haardunning die bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. Dit type haarverlies wordt veroorzaakt door een genetische gevoeligheid voor de effecten van DHT (dihydrotestosteron) dat de haarzakjes geleidelijk doen krimpen. Hierdoor worden de haren dunner en korter en na verloop van tijd kan de haardichtheid zichtbaar verminderen.
De behandeling van alopecia androgenetica is gericht op het stabiliseren van het proces. Dit betekent dat de behandelingen (zoals medicatie, voedingssupplement of lokale middelen) erop gericht zijn om verder haarverlies te voorkomen. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben: hoewel sommige patiënten een verbetering van de haardichtheid kunnen opmerken, is het primaire doel om het haar te behouden dat je nu hebt. Verbetering kan maanden duren en vereist langdurige behandeling. Afhankelijk van de uitgangssituatie betekent dit dat je misschien geen dramatische veranderingen zult zien, maar stabilisatie is een succes: doe je niets, dan zal je haar in de loop der tijd steeds dunner worden.
Beide Tegelijk: Wat nu?
Het is ook mogelijk dat telogeen effluvium en alopecia androgenetica tegelijkertijd optreden. In dit geval zie je niet alleen een algemene dunning van het haar door alopecia androgenetica, maar ook acute haaruitval door telogeen effluvium. Deze gecombineerde situatie kan verwarrend zijn, maar de behandeling moet worden afgestemd op beide problemen. Voor telogeen effluvium is tijd en geduld nodig, terwijl alopecia androgenetica vraagt om langdurige behandeling en monitoring.
Bij Intermedica Kliniek werken we samen met jou om de best mogelijke resultaten te behalen, altijd met realistische verwachtingen. Heb je vragen over haaruitval of wil je meer weten over de behandelmogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een consult.
Comentarios