top of page

Een normale levenscyclus van een haar

Heb je je ooit afgevraagd waarom je elke dag een paar haren verliest? Of waarom sommige dagen je haar lijkt te groeien als nooit tevoren en op andere dagen het lijkt te stoppen? Het antwoord ligt in de fascinerende wereld van de haarcyclus. Deze levenscyclus van een haar, bestaande uit de anagene, catagene en telogene fasen, is verantwoordelijk voor de groei, rustperiodes en het uitvallen van ons haar. Laten we eens kijken naar deze cyclus en hoe het van invloed is op de conditie van ons haar.

Een ‘normale’ levenscyclus van een haar
Een ‘normale’ levenscyclus van een haar

Ons haar doorloopt een natuurlijke cyclus bestaande uit drie fasen: anagene, catagene en telogene fase. De anagene fase is de groeiperiode, waarin je haar actief groeit. Deze fase kan 2 tot 7 jaar duren. Vervolgens betreedt het haar de catagene fase, een korte overgangsperiode waarin het haar stopt met groeien en voorbereidingen treft om uit te vallen. Dit is een kort moment, gewoonlijk enkele weken.


Ten slotte komt het haar in de telogene fase, een rustperiode waarin het haar rust voordat het uitvalt en plaatsmaakt voor nieuw haar. Nieuwe haarwortels beginnen te vormen terwijl oude haren worden afgestoten. Dit is wanneer je haar uitvalt en ruimte creëert voor vers haar om te groeien.


Het is belangrijk te begrijpen dat haarverlies een natuurlijk onderdeel is van deze cyclus. Dagelijks verliezen we 80 tot 100 haren, wat normaal is. Er zijn verschillende factoren, zoals erfelijkheid, stress, leeftijd en algemene gezondheid, die invloed hebben op de duur van elke fase en op hoeveel haar je dagelijks verliest.


Door te begrijpen hoe deze cyclus werkt, kun je beter omgaan met haarveranderingen en haarverlies. Het is echter essentieel om te onthouden dat als je je zorgen maakt over buitensporig haarverlies, het altijd verstandig is om een specialist te raadplegen. Een specialist kan je adviseren over mogelijke oplossingen of behandelingen bij overmatig haaruitval of steeds dunner wordend haar.


Het is belangrijk om goed voor je haar te zorgen gedurende deze cycli. Een gezonde levensstijl, evenwichtige voeding en het vermijden van overmatige hitte en chemische behandelingen kunnen helpen om je haar in goede conditie te houden tijdens de verschillende fasen van de haarcyclus.


Kortom, de haarcyclus is een continu proces waarbij haar groeit, rust en uitvalt om plaats te maken voor nieuw haar. Begrijpen hoe deze cyclus werkt, kan je helpen om de natuurlijke veranderingen in je haar beter te begrijpen en er goed voor te zorgen.Wil je meer weten over jouw haarcyclus en hoe je haar gezond kan houden? Bij onze kliniek bieden we consultaten aan om de conditie van je haar te beoordelen en een diagnose te stellen. Of je nu vragen hebt over haarverlies, haarconditie of behandelingen, onze experts staan klaar om te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page