Heeft u haaruitval, dunner wordend haar of bent u kalend?
De Intermedica Kliniek is hèt landelijke dermatologische expertisecentrum voor haarzieken.
Collega dermatologen en (universitaire) ziekenhuizen gebruiken de Intermedica Kliniek als referentiecentrum voor second opinions voor patiënten met haarziekten en overmatig haarverlies.
Wellicht vond u ons na een lange periode van onzekerheid en zoeken naar een oplossing. Bij de Intermedica Kliniek begrijpen we wat u bezighoudt.
De impact van problemen met het haar is meestal erg groot. Deze invloed is niet alleen merkbaar op de hoofdhuid zelf, maar ook op de psyche. Verlies van het haar kan leiden tot bezorgdheid, verdriet, paniek en zelfs depressiviteit. Er zijn haarziekten die zo zelden voorkomen dat zij slecht worden herkend, andere komen zó vaak voor dat zij niet als een afwijking worden beschouwd. Maar in alle gevallen is er behoefte aan een goede herkenning van het probleem en een juiste behandeling bij haaruitval. Maar al te vaak worden er middelen en technieken aangeboden die niet werkzaam zijn.
Waarom naar de Intermedica Kliniek?
De Intermedica Kliniek is hét expertisecentrum voor haarziekten en de medische behandeling van haaruitval. De artsen en dermatologen van de Intermedica Kliniek bieden u uitermate deskundig en objectief medisch advies en een eerlijke voorstelling van de behandelmogelijkheden en vooruitzichten.
Meten is weten
De Intermedica Kliniek beschikt over zeer geavanceerde apparatuur om hoofdhuid en haren nauwkeurig te registreren en te documenteren. Om het verloop van de haaruitval of de behandeling te volgen wordt de hoofdhuid tijdens een trichoscan digitaal vastgelegd met overzichts- en detailopnamen. Daarmee wordt het aantal haren per vierkante centimeter bepaald en wordt de kwaliteit van de haren beoordeeld. Bij controles (éénmaal per jaar) wordt de trichoscan herhaald en zijn wij èn u in staat de voortgang van de behandeling te volgen. Uw huisarts en verwijzend specialist worden geïnformeerd over onze bevindingen.
Op deze website vindt u heel veel informatie over haarziekten, haaraandoeningen, haaruitval, haarverlies, kaalheid….
Welke behandelmogelijkheden tegen haaruitval hebben succes?
Bent u een man? Dan leest u hier meer.
Bent u een vrouw? Leest u dan hier verder.
Hoe kunnen we u verder helpen? Maak een afspraak met een van onze artsen voor een persoonlijk consult.
Een ‘normale’ levenscyclus van een haar
Wanneer u voor het eerst merkt dat uw haaruitval erger lijkt dan ‘normaal’, rijst de vraag: Wat is ‘normaal’ haarverlies en wanneer kan haaruitval aangemerkt worden als ’teveel’?
Een normale, gemiddelde levenscyclus van een haar kenmerkt zich grofweg door een drietal fasen:
1. De anagene fase: de groeifase
2. De catagene fase: de rustfase
3. De telogene fase: de periode van haaruitval
Haren bevinden zich onafhankelijk van elkaar in verschillende stadia van de levenscyclus.
De anagene fase is de actieve periode van groei van een haar, die drie tot vijf jaar duurt, maar ook langer kan zijn. In deze fase vormt zich de haarschacht: het haarzakje daalt in de hoofdhuid, een soort ‘verticale groei’ van de haar. Haren groeien gemiddeld een centimeter per maand. Sommige vrouwen klagen dat hun haar ‘nooit lang wordt’: hun haren hebben naar alle waarschijnlijkheid een korte anagene fase en langzaam groeiend haar. 80 tot 90 procent van de hoofdharen bevindt zich in de anagene fase.
De catagene fase is een periode van rust. Er wordt nog geen nieuwe haar geproduceerd in het haarzakje. Deze fase is maar enkele weken lang. Ongeveer 1% van de hoofdharen verkeren in deze fase. De haarfollikel beweegt omhoog in de hoofdhuid, krimpt en verkleint zich.
In de telogene fase is een periode van ‘normaal’ haaruitval. Het kan drie tot vier maanden duren voordat een haar zich losmaakt in het haarzakje en ‘uitgeworpen’ wordt. Tijdens deze fase ontstaat tevens een nieuwe haar in het haarwortelzakje, de haar bevindt zich in de anagene fase.
Een haarzakje doorloopt in een mensenleven circa 20 keer deze levenscyclus.
Bij het bepalen van een haarprobleem of haarziekte die zich kenmerkt door haaruitval of haarverlies wordt zorgvuldig beoordeeld in welke fase haren zich bevinden, tevens wordt de kwaliteit van de haren beoordeeld en (bij bepaalde aandoeningen) naar de diameter van de uittreed-plaats van een haar. Bij een normale haargroeicyclus hoort dus haaruitval: het is ‘normaal’ als dagelijks 50 tot 100 haren uitvallen.
Meet zelf hoeveel haren u dagelijks verliest: de borsteltest
Om er achter te komen of er sprake is van overmatige haaruitval of haarverlies kunt u de borsteltest doen. Daarbij borstelt u de haren zes dagen achter elkaar gedurende vijf minuten met een schone borstel. De haren in de borstel gooit u weg. Dit doet u telkens op hetzelfde tijdstip van de dag. De zevende dag borstelt u de haren wederom en na afloop telt u de haren, die in de bostel zijn achtergebleven. Dit geeft een goede indicatie van het aantal haren dat in één dag is uitgevallen. Is dit een alarmerend aantal? Neemt u dan contact met ons op.
(Nog) niet naar de dokter?
Misschien wilt u liever (nog) geen arts consulteren over uw haarprobleem. Dan kunt u wellicht voorlopig volstaan met een voedingssupplement om uw dagelijkse gezonde dieet aan te vullen. Voor verschillende haaraandoeningen ontwikkelden de artsen van de Intermedica Kliniek een voedingssupplement: Trix Basic. U leest er hier meer over.