neem contact op

info@intermedica.nl     024-711 1036    herhaalrecept

FAQ – Wanneer wordt finasteride voorgeschreven en wanneer dutasteride?

Bij alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid) wordt het hormoon dihydrotestosteron (DHT) op de haarzakjes afgezet waardoor deze miniaturiseren en verdwijnen. DHT wordt gevormd uit het hormoon testosteron door het enzym 5-alpha-reductase (5-AR). Er zijn twee iso-enzymen 5-AR: 5-AR type 1 (30%) en 5-AR type 2 (70%). Finasteride remt alleen het 5-AR type 2 zodat er toch nog wat DHT gevormd wordt. Voor veel personen is dit niet zo’n bezwaar en ontstaat er een goed effect op de haargroei. Dutasteride remt zowel het type 1 als het type 2 iso-enzym, zodat er vrijwel geen DHT meer wordt aangemaakt. Het effect van dutasteride op de haargroei is dus groter.
In het algemeen wordt bij alopecia androgenetica finasteride (1,25 mg per dag) voorgeschreven. Dutasteride wordt in een dagelijkse dosering van 0,15 mg voorgeschreven als:
– finasteride niet goed werkt, hetgeen blijkt na minimaal één jaar gebruik;
– finasteride niet meer goed werkt. Dit gebeurt vaak na jarenlang finasteridegebruik waarbij het lichaam steeds meer 5-AR type 1 gaat aanmaken en er ook steeds meer DHT wordt gevormd;
– als het haarverlies erg groot is en het kaalwordingsproces zeer snel verloopt.

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen je helpen!

De hoeveelheid en kwaliteit van je haren gaat steeds meer achteruit en je wilt je daar niet bij neerleggen? Tijdens een consult van een uur wordt je haarprobleem geanalyseerd, stelt een van onze dermatologen een diagnose en wordt met je besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.