maak een afspraak

info@intermedica.nl     0485-711 917    herhaalrecept

Haarwerken

 

IL Haarwerken: Haarprothese, haaraanvulling, pruik, toupet? Haarwerk !

HaarwerkenBoxmeerBinnen de Intermedica Kliniek voor Dermatologie in Boxmeer worden patiënten met haarziekten en haarafwijkingen onderzocht en behandeld. Een groot deel van deze afwijkingen betreft onderbeharing: het ongewenst dunner worden van het haar.
Op deze website vindt u veel informatie over de medische oplossingen die de Intermedica kliniek hiervoor biedt. Tot voor kort moest de Intermedica Kliniek patiënten die in aanmerking komen voor een haarwerk verwijzen naar een andere instelling. Dit is nu echter mogelijk gemaakt binnen de muren van ons klooster, bij meester haarwerker Gerard Linssen van het Intermedica Linssen Haarwerken instituut (IL Haarwerken). Wij kunnen nu dus ook cosmetische oplossingen aanbieden in de vorm van haarwerken of haaraanvullingen.

Het nare imago van een ‘pruik’ of ‘toupet’ bestaat nog altijd, maar past gelukkig niet meer bij de mooie natuurlijke oplossingen die met hedendaagse technieken en materialen gemaakt kunnen worden.
Wij spreken dan ook liever over haarwerken.
In een kosteloos informatief kennismakingsgesprek wordt u ingelicht over alle mogelijkheden en kan het haarwerk worden aangemeten. Bij een vervolgafspraak wordt het haarwerk gepast en gestyled.

Intermedica Haarwerken  is aangesloten bij de sectie Haarwerken van de ANKO:  De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie.

[/vc_column_text]

Vergoedt uw zorgverzekeraar een haarwerk?

Elke zorgverzekering vergoedt een basisbedrag van € 418,50 per jaar, bij de aankoop van een haarwerk op basis van een machtiging die door een huisarts of dermatoloog kan worden afgegeven. Wanneer u een aanvullende verzekering heeft, heeft u als verzekerde wellicht recht op meer vergoeding.
Met het lidmaatschap van de ANKO voldoet IL Haarwerken aan de voorwaarden voor vergoeding door uw zorgverzekeraar.
ILHaarwerken is erkend onder AGB code 76088984, ANKO certificaat nummer 602895.

Welke soorten haarwerken zijn er?

Semimaatwerk- en confectie-haarwerken
MaatwerkHaarwerkDe meeste producenten van haarwerken voeren een ruime collectie ‘confectie’ of ‘semi-maatwerk’ haarwerken in vele modellen, materialen, maten en kleuren. Elk haarwerk wordt zeer zorgvuldig aanmeten en precies op maat besteld. De contourlijn van het haarwerk wordt aangepast aan de vorm van de schedel en wordt gevormd naar de natuurlijke contourlijn. Veelal sluit een dergelijk haarwerk daarom heel goed aan bij de wens, zeker wanneer dit van echt haar gemaakt is. Uiteraard wordt het haarwerk geheel naar uw wens geknipt, gekleurd en gestyled.
Wanneer u besluit een haarwerk aan te schaffen, dan wordt u tevens geïnstrueerd in het gebruik en onderhoud van het haarwerk.

De voordelen van een confectiehaarwerk

Omdat een confectie-haarwerk uit voorraad geleverd kan worden, is een levertijd van enkele werkdagen mogelijk.
Wanneer u snel of voor een relatief korte periode een haarwerk nodig heeft is de wachttijd kort.
Een haarwerk kan gereserveerd worden voor een periode van minimaal drie tot maximaal zes weken.

De nadelen van een confectiehaarwerk

In het dragen is een confectiehaarwerk iets minder comfortabel dan een haarwerk op maat.
Een haarwerk kan de hoofdhuid irriteren.
Een synthetisch haarwerk ziet er minder natuurlijk uit dan een haarwerk van echt haar.

Haarwerken op maat
Haarwerken op maat worden ook wel ‘custom made’ genoemd: het is een persoonlijk, op de maat van de drager gemaakt haarwerk.
Custom made haarwerken zijn altijd van echt haar en worden met de hand geknoopt. Een handgeknoopt haarwerk ziet er, door de verschillende knoopjes, zeer natuurlijk uit.
Een haarwerk op maat kan het gehele hoofd of een deel ervan bedekken, maar ook geïntegreerd worden in het bestaande haar, als aanvulling. Wanneer u besluit een haarwerk aan te schaffen, dan wordt u uiteraard uitgebreid en persoonlijk geïnstrueerd in het gebruik en onderhoud van het haarwerk.

De voordelen van een haarwerk op maat

Geeft een zeer natuurlijk resultaat, is aangenaam om te dragen vanwege de perfecte pasvorm.

De nadelen van een haarwerk op maat

De levering van een haarwerk op maat neemt veel meer tijd in beslag dan van een confectie-haarwerk. De indicatie van de levertijd van een haarwerk op maat is circa zes weken.

Opbouw en materialen

haarwerk-knopenDe basis: het ‘montuur’
De basis van een haarwerk wordt ‘montuur’ genoemd. Dit is een zeer dunne folie (0,1 – 0,5 mm) in de kleur van de hoofdhuid. Er zijn folies van diverse materialen: polyurethaan, skinfolie, monofilament of ragfijne transparante tule. De keuze van het materiaal bepaalt onder andere de zichtbaarheid van de montuur en het gewicht van het uiteindelijke haarwerk. De conditie van de hoofdhuid, allergieën of hoofdhuidproblemen bepalen mede de keus voor een materiaal voor het montuur. Bij hoofdhuidproblemen wordt uiteraard de expertise van de dermatoloog betrokken.

Soorten haar
Haarwerken kunnen worden opgebouwd uit synthetisch haar, natuurlijk (menselijk) haar of een combinatie van beide.

Echt haar
Natuurlijk haar kan onderverdeeld worden in Europees haar, Mongoloïde (Chinees en Indo) haar en negroïde haar. Europees haar is door de structuur en dikte het beste te verwerken in een haarwerk. De meeste kappersbehandelingen kunnen probleemloos worden toegepast.
Een nadeel is dat het relatief schaarser en daardoor duurder is dan andere haarsoorten.
Indo en Chinees haar zijn anders van structuur dan Europees haar. Tot op zekere hoogte kan dit aangepast kan worden, maar het wijzigen van structuur en kleur van Chinees haar is minder eenvoudig. Deze haarsoorten zijn ruimer verkrijgbaar en daardoor goedkoper dan Europees haar.

Synthetisch haar
Synthetisch haar is er in vele soorten met elk specifieke eigenschappen. Haarwerken van synthetische haar zijn gemakkelijk in model brengen, zijn kleur-bestendig en zijn verkrijgbaar in elke lengte, dikte en kleur.
Synthetisch haar kan niet worden geverfd en glanst meer dan natuurlijk haar. Daardoor is het minder geschikt om in een gedeeltelijk haarwerk toegepast te worden.

Methode van knopen
De methode van knopen bepaalt mede de haardichtheid (het aantal haren per vierkante centimeter). De keuze van de juiste haardichtheid bepaalt hoe natuurlijk het effect van het haarwerk wordt.
Haren worden op het montuur geknoopt. Dit kan met de hand gedaan worden of machinaal of in een combinatie van deze twee.
Bij handgeknoopte haarwerken kan de haardichtheid hoger zijn en het montuur dunner en bepaalt de knoop-richting ook een nauwkeurige haarrichting.
Handgeknoopte haarwerken zijn hoger in prijs dan machinaal geknoopte haarwerken.

Wilt u een afspraak maken?

Een eerste afspraak is altijd mogelijk binnen vijf werkdagen. Een oriënterend gesprek is kosteloos.
We bespreken wat de wensen en verwachtingen zijn en de voor- en nadelen, de mogelijkheden en de eventuele problemen komen aan bod. Een arts van de Intermedica kliniek wordt ook betrokken bij deze fase om eventuele onderliggende medische oorzaken vast te stellen.
U kunt rustig nadenken over de beslissing om over te gaan tot een haarwerk. Een offerte voor een haarwerk is uiteraard geheel vrijblijvend.

Wanneer u heeft besloten een haarwerk te willen dragen, dan zal een keuze gemaakt moeten worden over model, kleur, type haar en andere eigenschappen van het haarwerk. Afhankelijk van het gekozen haarwerk is er enige wachttijd voordat het haarwerk voor het eerst geplaatst en gestyled wordt: hierbij horen coupe-knippen, kleur- en maataanpassingen Dit alles in nauw overleg met u.

Belt u met de kliniek voor een afspraak of maak gebruik van de contactpagina.

Nazorg

Elk haarwerk wordt geleverd met een garantie van één jaar. De garantie wordt alleen verstrekt wanneer het haarwerk verzorgd is volgens de nazorg-instructies. Wanneer er tijdens het gebruik veranderingen optreden in het haarwerk of de hechting ervan kunt u contact opnemen met IL haarwerken.

Gebruik en onderhoud van uw haarwerk

Instructie voor het opzetten
U legt het haarwerk op de kop met de voorkant naar u toe. Haarklemmetjes dienen in deze fase geopend te zijn.
Pak de achterkant met twee handen vast en plaats het haarwerk op het hoofd en trek het vervolgens naar achteren.
Hierna sluit u de haarklemmetjes.
Uw natuurlijke haargrens ligt ongeveer ter breedte van vier vingers op uw voorhoofd:  daar begint ook de voorkant van het haarwerk wanneer het een complete pruik betreft. Heren: controleer of de bakkebaarden op gelijke hoogte zitten.
Aan de zijkanten voor de oren zit mogelijk in het haarwerk een balein, deze moeten beide op gelijke hoogte van elkaar zitten, zodat u weet dat het haarwerk recht zit. Haal vervolgens uw wijsvinger langs nekpartij zodat er geen haren van het haarwerk onder de achterrand blijven zitten.
Wenst u het kapsel te veranderen, maakt u dan de pruik vochtig door middel van een plantenspuit met water of conditionerspray waarna u het in model brengt. Kam uw haarwerk of pruik niet te veel, dit zorgt ervoor dat het model erg plat kan gaan zitten. Gebruik zoveel mogelijk uw handen met modelleren. Een haarwerk moet niet te netjes zitten. Bij het afzetten opent u de haarklemmetjes en trekt u voorzichtig het haarwerk van uw hoofd van achter naar voren en zet het hierna op de daarvoor bestemde standaard.

Onderhoud van uw haarwerk
Om lang plezier van uw haarwerk te hebben adviseren wij u om het haarwerk elke dag goed doorborstelen of uitschudden. Het is raadzaam (maar niet noodzakelijk) om het haarwerk 1x per 3 maanden te laten behandelen in de kapsalon. Voordat u het haarwerk gaat dragen deze goed opschudden, voorzichtig doorborstelen en daarna met uw vingers in model brengen.

Om de glans en elasticiteit van de vezel te behouden dient u het haarwerk regelmatig te behandelen met een passende shampoo, balsem en conditionerspray. Nevel op een afstand van ongeveer 30 cm de conditionerspray gelijkmatig over uw haarwerken breng het in model.
Een haarwerk niet in natte toestand borstelen.

Borstel een droog haarwerk met een antistatische borstel en gebruik uw vingers om een zo natuurlijk mogelijk effect te krijgen. U kunt alcoholvrije gel gebruiken.

U kunt het haarwerk niet ophouden in bed. Zet het haarwerk op de standaard en laat het goed ventileren.

Reinigen van het haarwerk
Borstel het haarwerk voorzichtig door.  Maak een sopje van ca. 1 liter lauw water en 20 ml shampoo. Laat het haarwerk 15 tot 20 minuten in het sopje weken en spoel het daarna grondig uit onder de lauwe kraan. Maak een nieuw sopje van balsam nabehandeling en leg het haarwerk daar 5 minuten in. Daarna niet uitspoelen. Schud het haarwerk uit en plaats het op de standaard. Spray er vervolgens een beetje conditioner op en laat het vervolgens drogen.

Overige instructies
Een pruik gemaakt van een synthetische vezel kan absoluut niet tegen hitte.

Bij extreem zonlicht kunt u het verkleuren van het haarwerk zoveel mogelijk voorkomen door de vezel met een conditioner of UV-spray te beschermen.
Als u het prettig vindt kunt u na een aantal weken een afspraak maken voor een controle.

Wilt u deze informatie printen? Download dan hier een PDF.

Klachtenprocedure

Hoewel wij ons uiterste best doen om u naar volle tevredenheid van dienst te zijn, kan het voorkomen dat u over onze diensten of producten niet tevreden bent.  U kunt uw klacht schriftelijk aan ons kenbaar maken, per brief of e-mail. Uw klacht wordt zo snel mogelijk met u besproken en gezamenlijk wordt naar een snelle oplossing gestreefd.

Heeft u een klacht waar u met ons niet uit komt, dan kunt u bij de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken (SGC) terecht.
Het doel van deze commissie is om geschillen tussen consumenten en leveranciers op een goede, snelle en eenvoudige manier op te lossen. De Geschillencommissie is erkend door de overheid waardoor een betrouwbare procedure en objectieve beslissingen gewaarborgd zijn.

De klachtenprocedure is daarom als volgt:
1. U dient uw klacht schriftelijk dan wel digitaal bij IL Haarwerken in.
2. IL Haarwerken onderzoekt uw klacht. IL Haarwerken zal eventuele tekortkomingen zo mogelijk herstellen binnen een redelijke termijn, tenzij zulks in verband met de omstandigheden in redelijkheid niet kan worden gevergd.
3. Als de klacht niet in onderling overleg naar tevredenheid kan worden opgelost, ontstaat een geschil dat kan worden voorgelegd aan de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken (SGC)

Wilt u een klacht indienen?
Download hier het formulier Klachtenprocedure

Gedragscode IL Haarwerken

Gedragscode Haarwerkspecialisten | IL Haarwerken
1. IL Haarwerken houdt altijd en op de eerste plaats rekening met het welzijn van de klant.

2. IL Haarwerken beveelt alleen die technieken, producten en/of dienstverlening aan, die op dat moment het meest bevorderlijk zijn voor de oplossing van het haarprobleem van de betreffende klant.
Als IL Haarwerken geen adequate oplossing heeft, dan zal verwijzing naar een andere haarwerkbedrijf plaatsvinden.

3. IL Haarwerken heeft de verantwoording om zich zodanig te gedragen ten opzichte van klanten, andere haarwerkbedrijven, betrokken instanties/instellingen en de media, dat er respect wordt geoogst voor haar vak.

4. IL Haarwerken zal volledig integer en toegewijd zijn met informatie, producten en dienstverlening naar de klanten, andere haarwerkbedrijven, betrokken instanties/instellingen en de media toe.

5. IL Haarwerken handhaaft in de publiciteit, betreffende de media, de waarheid en de integriteit, zodat te allen tijde het willens en wetens verstrekken van misleidende informatie niet voor zal voorkomen.

6. IL Haarwerken gebruikt in de communicatie met klanten, andere haarwerkers, betrokken instanties/instellingen en de media geen termen die nadelig zijn voor ANKO en ANKO Sectie Haarwerken.

7. IL Haarwerken garandeert dat behandeling, dienstverlening en nazorg voor de klanten altijd mogelijk is tijdens de reguliere werktijden.

8. IL Haarwerken draagt er zorg voor, dat tijdens het uitoefenen van hun beroep alles conform het gestelde in de Statuten en Huishoudelijk Reglement van ANKO en ANKO Sectie Haarwerken verloopt.

9. IL Haarwerken draagt er zorg voor, dat zij volledig op de hoogte is van alle technische ontwikkelingen binnen het beroep.

10. IL Haarwerken is zelf verantwoordelijk voor het bepalen van de prijs van te leveren producten en diensten.
Het is verboden onderlinge prijsafspraken te maken.

11. IL Haarwerken geeft geen vertrouwelijke informatie over klanten door aan derden, behalve wanneer wettelijke vereisten anders voorschrijven, dan wel klanten daar zelf om vragen.

12. IL Haarwerken beschermt en respecteert het recht op privacy van de klanten.

13. IL Haarwerken draagt er zorg voor, dat alle relevante declaraties van klanten bij elke zorgverzekeraar met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en adequaatheid kunnen worden ingediend en afgehandeld.

Wilt u deze informatie printen? Download hier een PDF.

[/vc_column][/vc_row]

Feiten en fabels over haarwerken

Feiten over haarwerken

feit

 • een haarwerk moet op een speciale manier gewassen worden
 • met veel haarwerken kun je slapen
 • een pruik gaat 1 jaar mee
 • de levertijd van een confectie haarwerk is een week
 • de levertijd van een maathaarwerk is gemiddeld 3 maanden
  • het knopen van een pruik van echt haar duurt gemiddeld 6 volle dagen
  • een haarwerk van iemand die een chemo behandeling heeft gehad kan niet hergebruikt worden
bron: ANKO

Fabels over haarwerken

fabel

 • je kunt het altijd zien als iemand een haarwerk draagt
 • een pruik kan alleen op een kaal hoofd
 • je kunt niet sporten met een haarwerk
 • je kunt een haarwerk huren
 • een pruik kost gemiddeld € 3.000,-
 • een haarwerk van echt haar is beter dan een confectiehaarwerk van synthetisch haar
 • onder een pruik stinkt en jeukt het altijd
 • bij de douane moet je je haarwerk altijd afdoen
 • een pruik wordt op je hoofdhuid vastgelijmd
 • je hoeft nooit meer naar de kapper
bron: ANKO

BewarenBewaren

Intermedica Kliniek

Kliniek voor dermatologie en trichologie
Onze diensten:

Haaruitval behandelen

Heeft u haaruitval, dunner wordend haar of bent u kalend?  De Interme

Lees verder

Mannen en haaruitval

Zeer veel mannen vertonen een klassiek patroon van erfelijke kaalheid:

Lees verder

Vrouwen en haaruitval

Een schrikbeeld voor vrouwen: dun haar en een kapsel waarbij de hoofdh

Lees verder

Trix Basic supplement

Trix Basic: Voedingssupplement bij haaruitval In drogisterijen en via

Lees verder

IL Haarwerken

Binnen de muren van de Intermedica Kliniek is haarwerk-instituut IL Ha

Lees verder
Behandeling van schimmelnagels of onychomycose bij de Intermedica Kliniek te Boxmeer

Schimmel(kalk)nagels

Veel jongeren en volwassenen hebben last van schimmelnagels, ook wel k

Lees verder

Trix Fibers camouflage

Nieuw! Trix Fibers – een product van Intermedica Kliniek Een sne

Lees verder

Dermatheek Shop

De Dermatheek is de (web)winkel van de Intermedica Kliniek en tevens g

Lees verder

Haarwoordenboek

Klik op alfabet door ons `haarwoordenboek`. Komt uw woord niet voor? Z

Lees verder
De binnentuin met boomgaard van Klooster Elsendael te Boxmeer

Locatie Boxmeer

Vanaf 1 juni 2014 is Intermedica Kliniek gevestigd in het prachtige Kl

Lees verder
Hotelkamer Hotel Klooster Elsendael te Boxmeer

Hotel Klooster Elsendael

Hotel Klooster Elsendael: onder één dak met Intermedica Hotel Kloost

Lees verder

Restaurant Elsendael

Restaurant Elsendael, onderdeel van Hotel Klooster Elsendael, biedt ee

Lees verder

Onze specialisten

De specialisten van de Intermedica Kliniek zijn u graag van dienst.
Om contact op te nemen kunt u hier klikken.

Ids Boersma

Dermatoloog

Lees verder

Emiel Verdonschot

Medisch directeur

Lees verder

Sherief Janmohamed

Arts

Lees verder

Haydar Hasan

Arts

Lees verder

Albert Gho

Arts

Lees verder
Gerard Linssen ILHaarwerken

Gerard Linssen

Meester haarwerker

Lees verder
Wilma Baars

Wilma Baars

Huiddiagnostisch assistent

Lees verder

 

Wacht niet langer.

De hoeveelheid en kwaliteit van uw haren gaat steeds meer achteruit en u wilt zich daar niet bij neerleggen? Tijdens een consult van een uur wordt uw haarprobleem geanalyseerd, stelt een van onze dermatologen een diagnose en wordt met u besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.