neem contact op

info@intermedica.nl     024-711 1036    herhaalrecept

FAQ – Zijn er bijwerkingen van finasteride en dutasteride?

Haarverlies door erfelijke kaalheid kan worden gestopt met een geneesmiddel als finasteride of dutasteride. Daarbij treden zelden bijwerkingen op (maagpijn, duizeligheid) en als deze al voorkomen verdwijnen ze als je stopt me de inname. Effecten op de zeer lange termijn (meer dan 20 jaar) zijn niet bekend, maar het is onwaarschijnlijk dat deze nog zullen optreden.
Ook libidoverlies komt soms voor, maar het omgekeerde, libidowinst is veel voorkomend. Dit omdat het testosteron in het lichaam bij gebruik van finasteride of dutasteride enigszins toeneemt. Het effect na twee jaar gebruik zal zijn dat het haar behouden is gebleven en dat de haren dikker en langer zijn geworden.
Omdat finasteride en dutasteride oorspronkelijk zijn bedoeld om de prostaat te verkleinen (bij mannen met een vergrote prostaat) kan prostaatverkleining soms als bijwerking optreden bij een lagere dosering. In de prostaat wordt het vocht gevormd waaraan de zaadcellen, gevormd in de testes, worden toegevoegd. Dit mengsel, het ejaculaat, kan bij gebruik van finasteride en dutasteride afnemen. Deze afname beïnvloedt niet de vruchtbaarheid en de kans op een afwijking aan de vrucht.
Het bijwerkingencentrum Lareb heeft in de periode tussen 2005 en 2014 tien meldingen ontvangen van mogelijke bijwerkingen van finasteride en dutasteride bij vrouwen. Twee van deze meldingen betrof het gebruik van finasteride tijdens een zwangerschap. Op grond hiervan worden apotheken geadviseerd geen finasteride en dutasteride af te leveren aan vruchtbare vrouwen. Het volledige bericht van Lareb vindt u hier.

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen je helpen!

De hoeveelheid en kwaliteit van je haren gaat steeds meer achteruit en je wilt je daar niet bij neerleggen? Tijdens een consult van een uur wordt je haarprobleem geanalyseerd, stelt een van onze dermatologen een diagnose en wordt met je besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.