neem contact op

info@intermedica.nl     024-711 1036    herhaalrecept

FAQ – Wat kan ik doen tegen kaal worden op de kruin?

Een dunner wordende haardos op de kruin kan een teken zijn van alopecia androgenetica: een erfelijke vorm van haaruitval waarbij het hormoon dihydrotestosteron (DHT) ervoor zorgt dat de groeifase van haren verkort wordt van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden. De haardos wordt steeds dunner en de hoofdhuid wordt zichtbaar.
Wanneer alopecia androgenetica gediagnosticeerd is kan gekozen worden voor een behandeling met een (genees)middel, bijvoorbeeld finasteride of dutasteride, dat de vorming van DHT voorkomt. Hierdoor normaliseert haaruitval en worden dunne haren weer dikker, langer en donkerder. Verdere dunning op de kruin wordt daarmee voorkomen.
Alopecia androgenetica verloopt vaak volgens een voorspelbaar patroon en wordt geclassificeerd met de zogenaamde Norwood/Hamiltonschaal. De schaal toont het patroon voor ‘male pattern hairloss’.

Een goede diagnostiek is van essentieel belang voor de keuze van een behandeling en de voorspelling van het behandelresultaat.
Als uw haar steeds dunner wordt en u maakt zich zorgen of u wilt persoonlijk geïnformeerd worden, consulteer dan een arts.
Bij vrouwen is het patroon van haarverlies door alopecia androgenetica anders dan bij mannen. Zij ervaren niet zozeer een dunner wordende kruin, maar dunner wordend haar verdeeld over het hele hoofd. Het eerst is dat te zien aan een verbrede middenscheiding en te merken aan b.v. een dunner wordende paardenstaart.

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen je helpen!

Je haar wordt steeds dunner? Je verliest meer haren dan wat je als normaal zou beschouwen? Je haargrens is anders dan voorheen? De hoeveelheid en kwaliteit van je haren gaat steeds meer achteruit en je wilt je daar niet bij neerleggen?
Wat is de oorzaak en wat kun je eraan doen?
Onze dermatologen zijn gespecialiseerd in haarproblemen. Tijdens een consult van ruim een uur stelt een van onze dermatologen de diagnose en wordt met je besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.