neem contact op

info@intermedica.nl     024-711 1036    herhaalrecept

FAQ – Wat is de oorzaak van haaruitval bij mannen?

Eén van de meest gestelde vragen bij de Intermedica Kliniek: “Is er iets te doen aan haaruitval bij mannen?”
Ongeveer 70% van alle mannen krijgt ooit te maken met een vorm van kaalheid of haaruitval, variërend van een lichte vorm tot volledige kaalheid. Een erfelijke aandoening (alopecia androgenetica) veroorzaakt overmatig haarverlies en kan kaalheid tot gevolg hebben. Extreme stress-situaties kunnen leiden tot bovenmatig haaruitval. Ook een andere haarziekte kan er de oorzaak van zijn dat uw lichaam haar zal afstoten.

Een goede diagnose is van essentieel belang voor de keuze van een behandeling en de voorspelling van het behandelresultaat.
De dermatologen van de Intermedica Kliniek adviseren u bij haaruitval en informeren u graag over de behandelmogelijkheden die er zijn voor mannen met haaruitval.
Wilt u een persoonlijk consult met een dermatoloog over uw haarprobleem, maak dan een afspraak.

De meest voorkomende oorzaken voor overmatig haaruitval bij mannen zijn:
Alopecia androgenetica
Ieder mens beschikt van jongs af aan over circa 150.000 haarzakjes, ook wel follikels genoemd. Daaruit groeien haren die gemiddeld vier jaar in de hoofdhuid blijven voordat ze uitvallen. Omdat elke follikel ongeveer 25 keer een haar kan voortbrengen zou een mens 100 jaar moeten kunnen worden invloeddhtmet een volle bos haar. Dat veel mannen al op jeugdige leeftijd kaalheid vertonen heeft te maken met de (erfelijk bepaalde) mate van gevoeligheid van bepaalde haarzakjes voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Dit DHT wordt onder invloed van een enzym (5-alpha-reductase, type I en II) gevormd uit het hormoon testosteron. Het DHT bindt zich aan de androgeenreceptor (een ´biologisch magneetje´) van het haarwortelzakje, dat daardoor minder goed doorbloed wordt. De groeifase van de haar verkort daardoor van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden en het haarwortelzakje sterft versneld af. Als dit proces zich bij veel haarzakjes voordoet, wordt de haardos steeds dunner en zal uiteindelijk kaalheid optreden. Het aantal androgeenreceptoren dat een mens heeft is genetisch bepaald en dat verklaart mede waarom sommige mensen wel en anderen niet kaal worden.
Voorkom kaalheid met finasteride of dutasteride
Bij het voorkomen van erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) spelen finasteride en dutasteride een belangrijke rol. Finasteride en dutasteride blokkeren de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron, waardoor haaruitval normaliseert en dunne haren weer dikker, langer en donkerder worden.

Telogeen effluvium
Deze vorm van haaruitval kan een gevolg zijn van fysieke of psychische stress, zoals hoge koorts, infecties, bloedarmoede, een operatie, een ongeval, emotionele problemen, een streng dieet, alcoholmisbruik. De haarwortel stopt met groeien en trekt zich versneld terug in de rustfase van de haargroeicyclus. De haren vallen meer en gemakkelijker uit dan ‘normaal’ bij het borstelen of bijvoorbeeld wanneer de handen door het haar worden gehaald. Haaruitval door telogeen effluvium is tijdelijk. De haren groeien meestal na circa zes maanden weer terug. In sommige gevallen is er sprake van een chronisch telogeen effluvium en houdt het overmatige haarverlies vele maanden tot zelfs jaren aan. Als u meer dan de gemiddelde 100 haren per dag verliest heeft u mogelijk te maken met een telogeen effluvium.
U kunt het natuurlijk herstel van uw haren ondersteunen door uw gezonde, dagelijkse dieet aan te vullen met een voedingssupplement.

Alopecia areata
Haaruitval treedt op in de vorm van ronde of ovale plekken is er sprake van pleksgewijze kaalheid (alopecia areata), waarbij de huid niet verlittekent. Deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt door een storing in het afweersysteem. Het verloop van pleksgewijze kaalheid is niet voorspelbaar. Elk behaard gebied van de huid kan aangedaan worden, met uitzondering van grijze haren. Het beloop is onvoorspelbaar. Het ziektebeeld is geeft geen lichamelijke klachten maar leidt vaak tot bezorgdheid en angst bij de patiënt en de familie. De ronde plekken kunnen groter worden, maar ook kleiner. De kale plekken kunnen weer geheel begroeid raken met haren, maar ook een gedeeltelijke dunne begroeiing is mogelijk. Als de kale plekken verdwijnen kunnen deze over een lange reeks van jaren wegblijven, maar kunnen ook na enkele maanden terugkeren.
U vindt hier het behandelschema bij Alopecia areata. Maak voor een persoonlijke diagnose een afspraak met onze dermatologen.

Wilt u meer lezen over de behandeling bij deze aandoeningen: klik hier

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen je helpen!

Je haar wordt steeds dunner? Je verliest meer haren dan wat je als normaal zou beschouwen? Je haargrens is anders dan voorheen? De hoeveelheid en kwaliteit van je haren gaat steeds meer achteruit en je wilt je daar niet bij neerleggen?
Wat is de oorzaak en wat kun je eraan doen?
Onze dermatologen zijn gespecialiseerd in haarproblemen. Tijdens een consult van ruim een uur stelt een van onze dermatologen de diagnose en wordt met je besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.