Een haarwortel kan ongeveer 20 haren produceren, daarna is deze uitgeput (heeft geen stamcellen meer) waardoor er geen nieuwe haar meer kan groeien. De haarwortel verdwijnt dan (en omdat deze er niet meer is kun je de haarwortel ook niet meer terug laten keren!).
Als de haarwortel door het DHT-hormoon in volume afneemt, worden de opeenvolgende haren steeds dunner en korter. Dit proces kan worden omgekeerd door het gebruik van DHT-remmers. De haarwortels worden weer dikker en groeien langer door. Hierdoor wisselen de haren minder vaak en neemt ook de haaruitval af.
De haren worden in de loop van drie jaar gebruik dikker en langer. Als een haarwortel al erg klein is (en tot net onder de huid is gemigreerd) komen er alleen nog maar enkele kleine, dunne haartjes uit waarna de haarwortel is uitgeput.
In de Intermedica Kliniek worden microscopische foto’s vervaardigd waarop tellingen en diktemetingen worden verricht. Dit geeft een goed beeld, de meting is betrouwbaar en valide (geeft een reëel beeld van de haarafwijking) en kan snel worden uitgevoerd. Aan de diktemetingen kunnen we zien of de behandeling effectief verloopt.