neem contact op

info@intermedica.nl     024-711 1036    herhaalrecept

FAQ – Krijg ik libidoverlies bij gebruik van finasteride / dutasteride?

Libido wordt bij de man verhoogd bij een toename van het testosteron. Bij inname van finasteride of dutasteride wordt de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron, het hormoon dat haarverlies bij erfelijke kaalheid veroorzaakt, sterk afgeremd. Hierdoor blijft er méér testosteron in het lichaam met een verhoging van het libido als gevolg.
Hoe komt het dat er dan toch een circuit is waarbinnen beweerd wordt dat testosteron libidoverlagend is? Ook in de bijsluiter van Propecia (finasteride) staat dit vermeld. Tijdens het dubbelblind onderzoek naar de werkzaamheid van finasteride werd dit geneesmiddel aan personengegeven terwijl een placebo werd gegeven aan een andere groep. Niemand wist wie finasteride gebruikte. Uit de evaluaties bleek dat libidovermindering werd gemeld in beide groepen en ongeveer in gelijke mate, dus ook in de placebogroep. De farmaceutische industrie neemt dan geen risico op claims en vermeldt “libidoverlies” op de bijsluiter.
Een andere oorzaak voor het ontstaan van libidoverlies is het bijsluitereffect. Omdat in de bijsluiter staat vermeld dat libidoverlies als bijwerking kan optreden is de gebruiker bang dat dit bij hem het geval zal zijn. Deze angst speelt een rol bij het vrijen, waardoor erectieverlies kan optreden. De angst voor het onvermogen op erectie kan mannen ervan weerhouden om spontaan te vrijen, hetgeen wordt geïnterpreteerd als libidoverlies.
Het is geen evenwichtsreactie! Testosteron kan inderdaad worden omgezet naar oestrogeen, maar hiervoor is een enzym nodig, het aromatase. De hoeveelheid aromatase en niet de hoeveelheid testosteron bepaalt hoeveel oestrogeen wordt gevormd.
De sterkere androgene werking van DHT betekent dat er een veel sterkere receptorbinding is dan die van testosteron. Dat zien we op de prostaat maar ook op de haarzakjes. DHT gaat op de (erfelijk bepaalde) receptoren van de haarfollikels zitten en verdringt daarbij het testosteron. Was het omgekeerd dan bestond erfelijke kaalheid niet! Er zijn verder geen receptoren die DHT-gevoelig zijn en DHT heeft dan ook geen effect op de libido.
Er zijn personen die wel libidoverlies of erectieverlies ervaren als gevolg van finasteride of dutasteride. Minder dan 5% van de mannen heeft hiermee te maken. Dit geeft ook aan dat deze klachten een bijwerking zijn en géén werking. Bijwerkingen zijn zeer gebruikelijk bij geneesmiddelengebruik. Dat is beslist geen reden om geen geneesmiddelen te gebruiken. Personen die een bijwerking ervaren kunnen hierover klagen, bijvoorbeeld op een forum. Personen die géén bijwerking ervaren zullen niet klagen en komen niet op een forum om te vertellen dat zij géén klachten hebben! Daarom geven discussies op fora vaak een verkeerd beeld.

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen je helpen!

De hoeveelheid en kwaliteit van je haren gaat steeds meer achteruit en je wilt je daar niet bij neerleggen? Tijdens een consult van een uur wordt je haarprobleem geanalyseerd, stelt een van onze dermatologen een diagnose en wordt met je besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.