neem contact op

info@intermedica.nl     024-711 1036    herhaalrecept

Een haarwerk bij chemotherapie of bestraling

Haarverlies bij chemotherapieChemotherapie, bestraling en haarverlies

Chemotherapie en/of bestraling kunnen haarverlies tot gevolg hebben.  Wanneer u zojuist hebt gehoord dat u een behandeling krijgt waarvan haarverlies het gevolg kan zijn, dan heeft u daar wellicht vragen en onzekerheden over. Haarverlies wordt vaak als zeer belastend ervaren: door u als patiënt en door uw naasten.
Het team van haarwerkers van IL Haarwerken wil u graag terzijde staan. Samen met ons kunt u zich tijdig voorbereiden op het verlies van uw haar. Wij adviseren u over verzorging van uw haar en hoofdhuid voor, tijdens en na uw chemokuur.

Wij kunnen u uiteraard helpen wanneer uw voorkeur uitgaat naar een haarwerk (ook wel “haarprothese”) om uw haarverlies tijdelijk te camoufleren. Er zijn vele mogelijkheden: tijdens een vrijblijvend en kosteloos intake-gesprek kunt u uit deze mogelijkheden een voorselectie maken die u bij een tweede afspraak kunt passen en beoordelen. Wanneer u dat wenst kan een haarwerk uw eigen haarkleur en stijl heel dicht benaderen en is dit nauwelijks van ‘echt’ te onderscheiden.

Maak een afspraak vóór de eerste kuur

Het is van belang dat u tijdig een afspraak maakt voor een eerste afspraak om uw haarwerk aan te meten, het liefst vóór aanvang van de chemokuur: we kunnen uw eigen haar dan zien en qua kleur en model zo dicht mogelijk benaderen met het haarwerk. We zorgen ervoor dat uw haarwerk gereed is en meteen gedragen kan worden zodra uw haar begint uit te vallen.

Veelgestelde vragen over chemotherapie en haarverlies

Waarom valt mijn haar uit bij chemotherapie?

Chemotherapie is een verzamelnaam voor de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen met een celdodende of celgroeiremmende werking. De cellen in uw lichaam die het meeste risico lopen om vernietigd te worden door chemotherapie zijn de cellen die het snelst delen. In de haarzakjes zitten veel van dit soort snel-delende cellen die door chemotherapie geïnactiveerd worden. Dit leidt vrijwel nooit tot afbraak van de follikel, zodat de haren na de therapie weer terugkomen.

Moet ik mijn haar afscheren voor mijn chemotherapie?

Omdat het hoofdhaar in plukken uitvalt, is er een moment dat u nog niet volledig kaal bent, maar de kale plekken ook niet meer kunt verhullen. Sommige vrouwen (en mannen) kiezen er dan voor hun resterende haar af te laten scheren.
De haren kortknippen of afscheren is geen must maar wordt wel aanbevolen. De overgang van lang haar naar een kaal hoofd wordt zo minder  groot en wanneer korte haren uitvallen is dat minder confronterend dan wanneer er lange plukken beginnen uit te vallen.
Haren afscheren moet voorzichtig gebeuren: de hoofdhuid is kwetsbaar en wondjes moeten vermeden worden. Wanneer u dat wenst kunnen wij uw haar kort knippen of scheren. Dit kan in de haarwerk-salon of, als u in de buurt van Boxmeer woont of behandeld wordt, bij u thuis of in het ziekenhuis.

Hoe snel zal mijn haar uitvallen na chemotherapie?

Uw haar zal 15 tot 25 dagen na uw eerste chemotherapie sessie gaan uitvallen. Ook uw lichaamsbeharing, wenkbrauwen en wimpers kunnen uitvallen. Bij sommige cytostatica kan het zijn dat haaruitval géén bijwerking is en u uw haar behoudt.

Pruik of mutsje?

Een kaal hoofd koelt sneller af dan een hoofd met haar. Om te voorkomen dat u het overdag en ’s nachts koud krijgt is het dragen van een haarwerk of mutsje aangenaam. De hoofdhuid kan bovendien door de chemotherapie droog en gevoelig worden: het dragen van een mutsje van een zacht materiaal is dan prettig.
Een mooie haarwerk of leuk mutsje camoufleert uiteraard ook uw kale hoofd, waardoor het haarverlies voor u en uw naasten minder confronterend is.

Wanneer zal mijn haar terug groeien na chemotherapie?

Uw haar kan meteen na uw chemotherapie weer beginnen met groeien, maar soms duurt het 2 à 4 maanden voordat u weer haren krijgt. Een en ander hangt af van het soort cytostatica en het aantal therapieën dat u moet ondergaan.
De snelheid waarmee uw haar terug groeit wordt niet beïnvloed door het dragen van een haarwerk, pet of mutsje. De structuur van uw nieuwe haren kan anders zijn dat die van het haar dat u voorheen had: krullen, steiler, dunner of dikker….Ook de kleur kan enigszins anders zijn dan u gewend was.

Na chemotherapie is mijn haar korter en dunner. Hoe kan dat?

Door een chemokuur worden haren vrijwel nooit blijvend aangetast.
Een haar wisselt gemiddeld eenmaal in de vijf jaar. Normaliter wisselt jaarlijks dus 20% van de haren, waardoor veranderingen met name door ouder worden en door erfelijk bepaald haarverlies zeer langzaam verlopen. Bij een chemokuur wisselt 100% van de haren, waarna alle haren die  in de loop van vijf jaar zouden zijn verdwenen of geminiaturiseerd, nu in de loop van een half jaar deze processen ondergaan.
Haren komen in kleine hoeveelheden terug na een chemokuur. Er komen vrijwel altijd haren terug, maar niet zodanig dat het haar volledig wordt hersteld. Dat herstel kan enkele groeicycli (haarwisselingen) duren. Dat kan enkele jaren in beslag nemen. De haargroei kan bevorderd worden met Trix Basic Beta (www.trixbasic.nl)

BewarenBewaren

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen je helpen!

De hoeveelheid en kwaliteit van je haren gaat steeds meer achteruit en je wilt je daar niet bij neerleggen? Tijdens een consult van een uur wordt je haarprobleem geanalyseerd, stelt een van onze dermatologen een diagnose en wordt met je besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.