neem contact op

info@intermedica.nl     024-711 1036    herhaalrecept

Behandeloptie J bij alopecia areata

J. Immuuntherapie met oraal ciclosporine

Alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) is een auto-immuun aandoening van de haarzakjes. Het afweersysteem moet het lichaam behoeden voor indringers zoals bacteriën en splinters, maar bij alopecia areata richt het afweersysteem zich tegen de haarzakjes. Deze zijn dan niet meer in staat om haren te produceren. Als de aandoening lang voortduurt kunnen de haarzakjes kleiner worden of zelfs helemaal verdwijnen.
Zo lang de haarzakjes waarneembaar in de huid zitten kan gepoogd worden deze weer tot de productie van haren aan te zetten. Ciclosporine kan daarvoor geschikt zijn.

De behandeling met ciclosporine wordt toegepast bij personen met uitgebreide alopecia areata (subtotalis, totalis) bij wie de haarzakjes nog duidelijk waarneembaar zijn en andere behandelingen niet succesvol zijn gebleken. Ciclosporine onderdrukt de weerstand zodat de haarzakjes niet langer worden “aangevallen”. Ongeveer 40% van de behandelingen resulteert in de geheel of gedeeltelijke hergroei van haren. Na het afbreken van de behandeling kunnen de teruggekeerde haren behouden blijven, maar hernieuwde haaruitval is ook mogelijk.

Behandeling met ciclosporine
Dosering: 5 mg/kg per dag met geleidelijk tapering bij optredend effect.

Ciclosporine wordt toegediend onder strikte controle van de nierfunctie. Bij optredend effect wordt de dosering langzaam verminderd.

Wetenschappelijke verantwoording 

Gupta AK, Ellis CN, Cooper KD, et al. Oral cyclosporine for the treatment of alopecia areata. A clinical and immunohistochemical analysis. J Am Acad Dermatol 1990; 22:242.

Joly P. The use of methotrexate alone or in combination with low doses of oral corticosteroids in the treatment of alopecia totalis or universalis. J Am Acad Dermatol 2006; 55:632.

Intermedica Kliniek

Kliniek voor dermatologie en trichologie
Onze diensten:

Haaruitval behandelen

Heeft u haaruitval, dunner wordend haar of bent u kalend?  De Interme

Lees verder

Mannen en haaruitval

Zeer veel mannen vertonen een klassiek patroon van erfelijke kaalheid:

Lees verder

Vrouwen en haaruitval

Een schrikbeeld voor vrouwen: dun haar en een kapsel waarbij de hoofdh

Lees verder

Trix Basic supplement

Lees verder

Trix Fibers camouflage

Trix Fibers – een product van Intermedica Kliniek Een snelle, ee

Lees verder

Haarwoordenboek

Klik op alfabet door ons `haarwoordenboek`. Komt uw woord niet voor? Z

Lees verder

Onze specialisten

De specialisten van de Intermedica Kliniek zijn u graag van dienst.
Om contact op te nemen kunt u hier klikken.

Quintus Swinkels

Dermatoloog

Lees verder

Sherief Janmohamed

Dermatoloog

Lees verder

Albert Gho

Arts

Lees verder

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen je helpen!

De hoeveelheid en kwaliteit van je haren gaat steeds meer achteruit en je wilt je daar niet bij neerleggen? Tijdens een consult van een uur wordt je haarprobleem geanalyseerd, stelt een van onze dermatologen een diagnose en wordt met je besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.