top of page
Vrouw met haaruitval.

Haaruitval behandelen

Heb je haaruitval, dunner wordend haar of ben je kalend? Laat onze gespecialiseerde dermatoloog je helpen met een medische diagnose en effectief behandelplan voor jouw haarprobleem, zoals dunner wordend haar en haaruitval. Herstel je haar, identiteit en zelfvertrouwen! 

Vertrouw op Intermedica Kliniek: hét dermatologische expertise-centrum en referentiecentrum voor second opinions bij haarziekten en overmatig haarverlies, erkend door collega dermatologen en (universitaire) ziekenhuizen. Worstel jij met onzekerheid door je haarprobleem en zoek je naar een oplossing? Wij begrijpen wat je bezighoudt. Wij begrijpen dat haarproblemen een grote impact kunnen hebben, zowel fysiek als op de psyche.
Ons ervaren team staat klaar om jouw haarprobleem deskundig te diagnosticeren en te behandelen. Of het nu gaat om zeldzame haarziekten die of veelvoorkomende problemen die niet als afwijking worden beschouwd maar wel zo worden ervaren, bij Intermedica Kliniek kun je rekenen op de juiste diagnose en behandeling. Wij bieden betrouwbare oplossingen waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een effectieve aanpak van je haarprobleem.

Waarom naar de Intermedica Kliniek?

De Intermedica Kliniek is hét expertisecentrum in Nederland voor haarziekten en de medische behandeling van haaruitval. De artsen en dermatologen van de Intermedica Kliniek bieden je uitermate deskundig en objectief medisch advies en een eerlijke voorstelling van de behandelmogelijkheden en vooruitzichten.

Meten is weten

Bij de Intermedica Kliniek beschikken we over geavanceerde apparatuur om jouw hoofdhuid en haren nauwkeurig te registreren en documenteren. Met behulp van trichoscan leggen we tijdens de behandeling digitaal het verloop van jouw haaruitval of de effectiviteit van de behandeling vast met overzichts- en detailopnamen. Zo bepalen we het aantal haren per vierkante centimeter en beoordelen we de kwaliteit van jouw haren. Bij jaarlijkse controles herhalen we de trichoscan, zodat zowel jij als wij de voortgang van de behandeling kunnen volgen. Daarnaast informeren we jouw huisarts en verwijzend specialist over onze bevindingen. Op onze website vind je uitgebreide informatie over haarziekten, haaraandoeningen, haaruitval, haarverlies en kaalheid.

Trichoscan Digitaal geavanceerde apparatuur om jouw hoofdhuid te meten.

Welke behandelmogelijkheden tegen haaruitval hebben succes?

Wil je meer weten? Maak dan een afspraak. Ons team staat klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te voorzien van professioneel advies en behandelingsopties. Neem contact met ons op om een afspraak te plannen en samen te werken aan een oplossing voor jouw haarproblemen.

Een ‘normale’ levenscyclus van een haar

Een ‘normale’ levenscyclus van een haar.

Wanneer je merkt dat je haaruitval erger lijkt dan normaal, rijst de vraag wat normaal haarverlies is en wanneer haaruitval als teveel kan worden beschouwd.
 

De normale levenscyclus van een haar bestaat grofweg uit drie fasen:

  1. Anagene fase: de groeifase

  2. Catagene fase: de rustfase

  3. Telogene fase: de periode van haaruitval
     

Haren bevinden zich onafhankelijk van elkaar in verschillende stadia van de levenscyclus.

De anagene fase is de actieve groeiperiode van een haar, die gemiddeld drie tot vijf jaar duurt, maar ook langer kan zijn. In deze fase groeit de haarschacht, waarbij het haarzakje in de hoofdhuid daalt, wat een soort verticale groei van het haar is.

Haren groeien gemiddeld ongeveer een centimeter per maand. Sommige mensen klagen dat hun haar nooit lang wordt, wat waarschijnlijk te maken heeft met een korte anagene fase en langzaam groeiend haar. Ongeveer 80 tot 90 procent van de hoofdharen bevindt zich in de anagene fase.

 

De catagene fase is een rustperiode waarin er nog geen nieuwe haar wordt geproduceerd in het haarzakje. Deze fase duurt slechts enkele weken. Ongeveer 1% van de hoofdharen bevindt zich in deze fase. De haarfollikel beweegt omhoog in de hoofdhuid, krimpt en verkleint zich.
 

In de telogene fase is er normale haaruitval. Het kan drie tot vier maanden duren voordat een haar zich losmaakt in het haarzakje en uitvalt. Tijdens deze fase begint er ook een nieuwe haar te groeien in het haarwortelzakje, die zich in de anagene fase bevindt.

Een haarzakje doorloopt in een mensenleven ongeveer 20 keer deze levenscyclus.
 

Bij het beoordelen van haarproblemen of haarziekten die zich kenmerken door haaruitval, wordt zorgvuldig gekeken in welke fase de haren zich bevinden, en wordt ook de kwaliteit van de haren beoordeeld, evenals de diameter van de uittreedplaats van een haar bij bepaalde aandoeningen. Bij een normale haargroeicyclus hoort haaruitval, waarbij het normaal is dat dagelijks 50 tot 100 haren uitvallen.

De borsteltest:
Meet zelf hoeveel haren je dagelijks verliest

Wil je weten of je te maken hebt met overmatige haaruitval of haarverlies? Dan kun je de borsteltest proberen. Hierbij borstel je gedurende zes dagen achter elkaar, vijf minuten per dag, je haar met een schone borstel. De haren die uitgeborsteld worden gooi je weg. Doe dit elke dag op hetzelfde tijdstip. Op de zevende dag herhaal je het borstelen en tel je het aantal haren dat in de borstel achterblijft. Dit geeft je een indicatie van het aantal haren dat op één dag is uitgevallen. Als dit aantal zorgwekkend is, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

(Nog) niet naar de dokter?

Als je (nog) geen arts wilt consulteren voor je haarprobleem, dan kun je voorlopig overwegen om een voedingssupplement te gebruiken om je dagelijkse gezonde dieet aan te vullen. De artsen van de Intermedica Kliniek hebben een voedingssupplement ontwikkeld: Trix Basic, speciaal voor de meest voorkomende haaraandoeningen. Het kan een nuttige aanvulling zijn om de gezondheid van je haar te ondersteunen. Je vindt het hier.

Haaruitval bij vrouwen

Laat onze ervaren dermatoloog je helpen met een medische diagnose en effectief behandelplan voor jouw haarprobleem, zoals dunner wordend haar en haaruitval. Herstel je haar, identiteit en zelfvertrouwen! 

bottom of page