neem contact op

info@intermedica.nl     024-711 1036    herhaalrecept

Behandeloptie B bij alopecia areata

B. Prikkeltherapie met mometasonfuroaat (Elocon)

Lokaal aanbrengen van corticosteroïd lotion

Het afweersysteem moet het lichaam behoeden voor indringers zoals bacteriën en splinters, maar bij alopecia areata richt zich tegen de haarzakjes. Deze zijn dan niet meer in staat om haren te produceren. Als de aandoening lang voortduurt kunnen de haarzakjes kleiner worden of zelfs helemaal verdwijnen. Zolang de haarzakjes waarneembaar in de huid zitten kan gepoogd worden deze weer tot de productie van haren aan te zetten. Daarbij wordt een corticosteroïd lotion gebruikt. U ontvangt een recept memotasonfuroaat lotion met een concentratie van 0,1%.

De lotion heeft twee werkingsmechanismen. Allereerst wordt door het contact van memotasonfuroaat met de huid ter plaatse huidirritatie en huidbeschadiging veroorzaakt. De lokale afweer richt zich dan op de huidbeschadigingen en wordt daardoor “afgeleid” van de haarzakjes. Daarnaast zal dit corticosteroïd de jeuk en ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt door de lotion zelf of door andere lokaal actieve stoffen doen verminderen. Ongeveer 50% van de behandelingen resulteert in de geheel of gedeeltelijke hergroei van haren. Na het voltooien van de behandeling kunnen de teruggekeerde haren behouden blijven, maar hernieuwd haarverlies is ook mogelijk.

Aanwijzingen voor het gebruik.
Breng de memotasonfuroaat lotion eenmaal daags met een wattenstaafje aan op de onbehaarde plekken en laat de lotion opdrogen. Continueer deze behandeling voor een periode van acht weken.
Vraag tijdig een herhaalrecept aan indien u onvoldoende lotion mocht hebben. Gebruik hiervoor de button rechtsboven op deze pagina.

Combinatie met andere behandelingen
Vaak wordt memotasonfuroaat gecombineerd met het aanbrengen van ditranol crème.
In dat geval brengt u de ditranol crème ’s avonds aan en de memotasonfuroaat lotion
‘s ochtends.

Wetenschappelijke verantwoording

Charuwichitratana S, Wattanakrai P, Tanrattanakorn S. Randomized double-blind placebo-controlled trial in the treatment of alopecia areata with 0.25% desoximetasone cream. Arch Dermatol 2000; 136:1276.

Tosti A, Iorizzo M, Botta GL, Milani M. Efficacy and safety of a new clobetasol propionate 0.05% foam in alopecia areata: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. J Eur Acad Dermatol Venereol 2006; 20:1243.

Tosti A, Piraccini BM, Pazzaglia M, Vincenzi C. Clobetasol propionate 0.05% under occlusion in the treatment of alopecia totalis/universalis. J Am Acad Dermatol 2003; 49:96.

Intermedica Kliniek

Kliniek voor dermatologie en trichologie
Onze diensten:

Haaruitval behandelen

Heeft u haaruitval, dunner wordend haar of bent u kalend?  De Interme

Lees verder

Mannen en haaruitval

Zeer veel mannen vertonen een klassiek patroon van erfelijke kaalheid:

Lees verder

Vrouwen en haaruitval

Een schrikbeeld voor vrouwen: dun haar en een kapsel waarbij de hoofdh

Lees verder

Trix Basic supplement

Lees verder

Trix Fibers camouflage

Trix Fibers – een product van Intermedica Kliniek Een snelle, ee

Lees verder

Haarwoordenboek

Klik op alfabet door ons `haarwoordenboek`. Komt uw woord niet voor? Z

Lees verder

Onze specialisten

De specialisten van de Intermedica Kliniek zijn u graag van dienst.
Om contact op te nemen kunt u hier klikken.

Quintus Swinkels

Dermatoloog

Lees verder

Sherief Janmohamed

Dermatoloog

Lees verder

Albert Gho

Arts

Lees verder

Je maakt je zorgen over je haar? Wij kunnen je helpen!

De hoeveelheid en kwaliteit van je haren gaat steeds meer achteruit en je wilt je daar niet bij neerleggen? Tijdens een consult van een uur wordt je haarprobleem geanalyseerd, stelt een van onze dermatologen een diagnose en wordt met je besproken welke behandelmogelijkheden er zijn.